Εκτυπώσιμα Νήπιο Σχολείο

Τι πρέπει να γνωρίζεις ως γονιός για την φοίτηση του παιδιού σου στο Προνήπιο (back to school post series #2)

Το #2 άρθρο της σειράς back to school είναι εδώ!Αφού ετοιμάσαμε την shopping list με τα απαραίτητα της αρχής της σχολικής χρονιάς,ήρθε η ώρα να πούμε τα λίγο πιο….μεταξύ μας ως γονείς!Όπως καταλαβαίνεις σαν νέα μαμά που το μεγάλο της παιδάκι θα πάει πρώτη φορά σχολείο,ήθελα να ψαχτώ και να ενημερωθώ απο νωρίς για όσα περισσότερα μπορούσα!Και για αυτό είμαι εδώ για να τα μεταδώσω και σε εσένα προσπαθώντας να σου καλμάρω λίγο το άγχος!Ελπίζω να το πετύχω!Βλέπεις το προνήπιο έγινε υποχρεωτικό και δεν μπορούμε να την….γλιτώσουμε μικροί-μεγάλοι!Ξεκινάμε λοιπόν!

Ιδέες για πιο ομαλή προσαρμογή/εγκλιμάτιση στο σχολείο:

✔Φυσικά το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να προετοιμάζουμε το παιδί μας μέσω συχνών συζητήσεων και μάλιστα με ενθουσιασμό στον τόνο της φωνής μας για το ότι θα πάει σχολείο και θα περνάει πολύ όμορφα!Βασικά το theme του καλοκαιριού ήταν οτι φέτος θα πάμε σχολείο(τι εσάς όχι;)

Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικά με την βοήθεια των κατάλληλων παιδικών βιβλίων φυσικά.

books for school metaixmio

Σαν τα καινούργια βιβλία της αγαπημένης σειράς Πίκο και Λόλα-Το σχολείο και μαθαίνω την αλφαβήτα!

✔επίσης λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μια πολύ καλή ιδέα είναι να βρείτε κάποιους πιθανόν γνωστούς γονείς απο το σχολείο που θα είναι τα παιδιά σας μαζί και να διοργανώσετε μια συνάντηση ώστε το παιδί σας έτσι να έρθει σε επαφή με τους πρώτους του φίλους από το σχολείο!

✔πάμε μαζί με το παιδί για τα πρώτα ψώνια του σχολείου η αν κάνουμε ηλεκτρονικά τις αγορές μας και πάλι δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να κάνει τις επιλογές του

✔πηγαίνετε κάποιες επισκέψεις στον χώρο του σχολείου όταν ανοίγουν, ακόμα και μόνο στον εξωτερικό του χώρο ώστε να αρχίζει να εξοικιώνεται με το νέο περιβάλλον!

✔πριν την 1η μέρα στο σχολείο μπορείτε να κάνετε κάτι οικογενειακό αλλα ξεχωριστό στο σπίτι,όπως να γιορτάσετε αυτό το γεγονός με το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας,με ένα ιδιαίτερο πρωινό γεύμα,με ένα σχολικό δώρο έκπληξη η ακόμα γιατι όχι με μια έξοδο,χτίζοντας έτσι κάποιες μικρές οικογενειακές συνήθειες!

✔αφού το παιδί ξεκινήσει και κατά την περίοδο της προσαρμογής αλλα και ύστερα,δεν ξεχνάμε να καλημερίζουμε την δασκάλα/τον δάσκαλο με χαμόγελο και λέγοντας στο παιδί ότι θα επιστρέψουμε να το πάρουμε!

✔αγκάλιασε σφιχτά και φίλησε το παιδί σου πριν το χαιρετήσεις λέγοντας του πως πρέπει να φύγεις τώρα αλλα σε λίγο θα γυρίσεις για να το πάρεις!

Μπορείς να κανονίσεις και μια όμορφη δραστηριότητα/βόλτα μετά το σχολείο και να του το υπενθυμίσεις το πρωί ωστε να σκέφτεται κάτι θετικό για εκείνο αλλα και επειδή θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει η δασκάλα/ο δάσκαλος με σκοπό να καθησυχάσει λίγο το παιδί όταν χρειαστεί!

Ευέλικτο ωράριο παραμονής:

Τα τελευταία χρόνια και στο νηπιαγωγείο ενσωματώθηκε μια περίοδος προσαρμογής.Στην αρχή της σχολικής χρονιάς και έως και για 2 εβδομάδες λοιπόν μπορεί το παιδί να φεύγει αρκετά νωρίτερα από οτι είναι το κανονικό ωράριο του σχολείου.

Τι περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου:

Το ωράριο του νηπιαγωγείου είναι 08:30 με 13:00 και μέσα σε αυτές τις ώρες περιλαμβάνει: ελεύθερο παιχνίδι/ενασχόληση στα κέντρα(γωνιές)μάθησης* καθώς και οργανωμένες δραστηριότητες με βάση το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.Φυσικά ενδιάμεσα γίνεται ένα μεγάλο διάλειμμα μισής ώρας και ενός τετάρτου όπου τα παιδιά τρώνε το δεκατιανό τους γεύμα!Πριν την αποχώρηση γίνεται αναστοχασμός αλλα και προγραμματισμός της επόμενης ημέρας.

*Οι γωνιές είναι αλλιώς τα κέντρα δραστηριοτήτων που δημιουργούνται σε επιμέρους χώρους εντός του σχολείου.Κάποιες τέτοιες γωνιές μπορεί να είναι η βιβλιοθήκη των παιδιών,η ζωγραφική,τα μουσικά όργανα,ο υπολογιστής,τα παιχνίδια,το κουκλοθέατρο και πολλές ακόμη!

Οι γωνιές δραστηριοτήτων είναι απαραίτητες σε ένα νηπιαγωγείο αφού βοηθάνε στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών,καθώς και στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικοποίησης τους.

Κάποιες φορές μέσα στην χρονιά θα πραγματοποιηθούν και κάποιες επισκέψεις/έξοδοι οι οποίες είναι προαιρετικές.

Προετοιμασία του παιδιού από το σπίτι για τις νέες του συνήθειες:

Καλό είναι ένα διάστημα πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να αρχίσουμε να αλλάζουμε και να ρυθμίζουμε το νέο καθημερινό πρόγραμμα που θα πρέπει να μάθει και να συνηθίσει το παιδί!Η αρχή γίνεται βέβαια από τα ωράρια ύπνου του. Σταδιακά νωρίτερα ξύπνημα το πρωί και σταδιακά νωρίτερα ο βραδινός ύπνος.

Ξεκινώντας από την νύχτα λοιπόν περνάμε στην απαραίτητη πρωινή ρουτίνα.

Προετοιμασία της πρωινής μας ρουτίνας με το τι θέλουμε να περιλαμβάνει.

Καλό είναι το πρωινό ξύπνημα και το πρωινό γεύμα να γίνονται με καλή διάθεση και χαμόγελο και φυσικά χωρίς το άνοιγμα της τηλεόρασης.

Για παράδειγμα η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει:το πρωινό γεύμα του παιδιού πριν φύγει για το σχολείο αλλα και όλης της οικογένειας φυσικά και την ατομική ετοιμασία του καθενός.Π.χ. πλύσιμο δοντιών,ντύσιμο,ετοιμασία του φαγητοδοχείου του παιδιού.

Tip: καλό είναι ότι μπορεί να προετοιμαστεί απο το προηγούμενο βράδυ να γίνεται τότε για εξοικονόμηση χρόνου.Για παράδειγμα καλό είναι το γεύμα του παιδιού να βρίσκεται απο το προηγούμενο βράδυ έτοιμο στο ψυγείο με ίσως κάποιες τελευταίες πρωινές προσθήκες και έτσι απλά το πρωί να μπαίνει στην τσάντα και…. έτοιμοι για αναχώρηση!

Μην ξεχάσεις να προμηθευτείς κάποια προϊόντα που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινή παρασκευή του δεκατιανού γεύματος όπως είναι ένα shaker καθώς και θήκες cupcakes!

Για ακόμα καλύτερη οργάνωση μια καλή ιδέα είναι να έχεις ένα εβδομαδιαίο πλάνο του κολατσιού για το σχολείο ώστε να μπορείς να το προετοιμάζεις πιο εύκολα αλλα και να έχει μια ποικιλία το παιδί στα γεύματα του!

Για αυτό σου ετοίμασα ένα πολύ happy εκτυπώσιμο που θα μπορείς να σημειώνεις σε εβδομαδιαία βάση το καθημερινό κολατσιό του παιδιού.

Μπορείς να το βρεις σε 4 χρώματα

σε άσπρο,σε μαύρο,σε κίτρινο,σε ροζ

Προετοιμασία πραγμάτων και χώρου παιδιού στο σπίτι/space for kids

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όλα τα πράγματα του παιδιού πρέπει να είναι έτοιμα και στην θέση τους!Οπότε αρκετά νωρίτερα θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ένα καλό ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση του παιδικού δωματίου!

✔Αν το παιδί πρόκειται να πάρει μια τσάντα που την έχει ήδη,τσέκαρε την αν χρειάζεται κάποιο καθάρισμα.

✔Ετοίμασε καθετί καινούργιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί/φορεθεί.

✔Οργάνωσε καλά την παιδική ντουλάπα!Έτσι ώστε και το ίδιο το παιδί αλλα και εσύ να βρίσκετε εύκολα οτι θέλετε οπότε το θέλετε!

Κάνε και ένα καλό ξεκαθάρισμα αφαιρώντας ότι δεν κάνει πλέον στο παιδί για να μπορείς και εσύ να γνωρίζεις αν του λείπει κάτι σοβαρό απο την γκαρνταρόμπα του!

Tip 1: τοποθέτησε σε υφασμάτινα κουτάκια ξεχωριστά εσώρουχα και κάλτσες που θα χρησιμοποιεί καθημερινά

Tip 2: βρες τους συνδυασμούς/το σετ ρούχων που θα φορέσει απο το προηγούμενο βράδυ για να μην ψάχνεις το πρωί!Μπορείς επίσης αυτό να το κάνεις εβδομαδιαία!Μια φορά την εβδομάδα να ετοιμάζεις όλα τα σετακια ρούχων που θα φορέσει το παιδί!Πραγματικά βοηθάει πολύ!

✔Είτε στην είσοδο του σπιτιού είτε κάπου μέσα στο παιδικό δωμάτιο καλό είναι το παιδί να έχει έναν χώρο όπου θα τοποθετεί το πανωφόρι του όταν γυρίζει απο το σχολείο αλλα και την τσάντα του φυσικά γνωρίζοντας και πάλι το πρωί που θα τα βρει!

Tip: ένας παιδικός καλόγερος στο ύψος του παιδιού θα ήταν ιδανικός!

✔μην ξεχάσεις να κάνεις και ένα μέρος με τα stock προϊόντα της χρονιάς κάπου εντός της ντουλάπας ενδεχομένως,όπου μέσα σε ένα καλαθάκι θα φυλάς μωρομάντηλα,χαρτομάντιλα και αλλα απαραίτητα προϊόντα που θα καταναλώνει συχνά!

checklist με όλες τις αγορές των σχολικών προμηθειών:

Έχοντας έτοιμη αυτήν εδώ και εδώ την shopping list μας,αρχίζουμε να τσεκάρουμε καθετί που έχουμε ήδη προμηθευτεί αφήνοντας έτσι όσα μας μένουν να αγοράσουμε!Φυσικά δεν βιαζόμαστε να κάνουμε αγορές που αφορούν τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά στην καθημερινότητα τους στο σχολείο αφού για αυτά θα μας δώσουν αναλυτική λίστα τις πρώτες μέρες.

Βοηθάμε στην ομαλή καθημερινότητα παιδιών και δασκάλων με την δική μας βοήθεια:

επιλέγοντας άνετα ρούχα για τις καθημερινές που αυτό σημαίνει πολλές φόρμες η κολάν για τα κορίτσια,αποφεύγοντας έτσι τα πολλά κουμπιά/φερμουάρ που μπορεί να δυσκολέψουν τον μικρό μαθητή

αποφεύγουμε επίσης τα αξεσουάρ που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα(όπως κρεμαστά στο λαιμό,σκουλαρίκια κλπ.)

✔προτρέπουμε τα παιδιά στο σπίτι να αυτοεξυπηρετούνται,να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μόνα τους,να πλένουν τα χέρια τους,να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα όταν πρέπει

✔όπως επίσης καλό είναι να γνωρίζουν να ντύνονται μόνα τους και φυσικά να ανοίγουν το κολατσιό τους

✔τσεκάρουμε αν το μπουφάν τους έχει αξεσουάρ για κρέμασμα αλλιώς τοποθετούμε εμείς ένα

Δεν ξεχνάμε να αναγράφουμε το όνομα του παιδιού και στο μπουφάν σε περίπτωση που χαθεί η ξεχαστεί

✔επιλέγουμε παπούτσια χωρίς κορδόνια ώστε να μπορούν να τα διαχειριστούν μόνα τους

✔επίσης ενα πολυ θετικό χαρακτηριστικό είναι τα παιδιά να έρχονται ήδη σε επαφή με παιδικά βιβλία απο το σπίτι

✔καθώς και να προσπαθήσουμε να τα μάθουμε να προσέχουν τα πράγματα τους

✔σε περίπτωση που το παιδάκι μας κολλήσει ψείρες χωρίς ντροπή απλά ενημερώνουμε το σχολείο

✔όταν το παιδί μας αρρωστήσει το κρατάμε στο σπίτι και δεν το στέλνουμε σχολείο

Τι γεύμα/σνακ μπορώ να δώσω για το δεκατιανό η μεσημεριανό τους γεύμα στο σχολείο,Τι επιτρέπεται;

Γενικά επιτρέπονται και προτιμούνται οι σπιτικές και όσο πιο υγιεινές επιλογές που παρασκευάζονται στο σπίτι και δεν είναι έτοιμα προϊόντα του εμπορίου.

Κάποιες ιδέες:

✔σπιτικό σάντουιτς/τοστ με φρέσκα υλικά όπως τυρί,ντομάτα,αυγό,κοτόπουλο

Το ψωμί του τοστ αν δεν είναι εφικτό να είναι σπιτικό ας είναι τουλάχιστον απο τον φούρνο η κάποιο άλλο είδος ψωμιού αντί του τοστ

✔γιαούρτι λευκό

✔χειροποίητες πίτες με φύλλο

✔φυσικά,φρέσκα φρούτα και λαχανικά πλυμμένα απο το σπίτι

✔ψωμί με βούτυρο και μέλι η μαρμελάδα

✔αυγό

✔σπιτικό κέικ,κουλουράκια

Απαγορεύονται:κρουασάν,τσιπς,γαριδάκια,σοκολάτες.

Θα έρθει επόμενο πιο αναλυτικό άρθρο με προτάσεις και ιδέες για το γεύμα των παιδιών στο σχολείο!

Και έφτασε η πρώτη μέρα σχολείου!

1).Ξυπνάμε όλοι με κέφι και καλή διάθεση

2).Τρώμε ένα ωραίο και αγαπημένο breakfast

3).Δεν ξεχνάμε να αποτυπώσουμε κάποιες φωτογραφικές στιγμές και ειδικά του νέου μας μαθητή/μαθήτριας

Μπορούμε να ετοιμάσουμε και κάποιο theme background για σχολική φωτογράφιση!

Άντε και καλή σχολική χρονιά για μικρούς και μεγάλους!

•Κάποιες χρήσιμες πηγές ενημέρωσης που καλό είναι να γνωρίζεις:

www.sch.gr /Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: μπορείς να μπεις και να βρεις το blog του νηπιαγωγείου σας και εκεί να ενημερώνεσαι για πολλά πράγματα που διαδραματίζονται στο σχολείο,καθώς και τυχόν υλικό από τις γιορτές τους αλλα και να παρακολουθείς για κάποια νέα ανακοίνωση/ενημέρωση!Είναι πραγματικά πολύ καλή η κίνηση αυτή καθώς οι γονείς με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ακόμα πιο κοντά στο σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους.

  • Στην σελίδα του blog μας ΧΡΗΣΙΜΑ εδώ,θα βρεις και τον σχολικό οδηγό νηπιαγωγείου που δίνεται για τους γονείς.

Αγαπητέ γονέα εύχομαι ολόψυχα μια καλή σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα και με όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μας!

*Ελπίζω το άρθρο μου να σου φάνηκε λιγάκι χρήσιμο και ενημερωτικό γιατι πραγματικά είναι γραμμένο με μεράκι,με το δημιουργικό άγχος της πρώτης φοράς….

Προνήπιο,νήπιο,νηπιαγωγείο

About Author

27 years old,wife and mommy of 3 boys!
beauty blogger,beauty editor
addicted to: love,lipsticks and chocolate!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Total
69
Share
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial