Τι είναι το meal planner και πως να το εφαρμόσεις

Το meal planner είναι μια διαδικασία που γνωρίσαμε και είδαμε να γίνεται γνωστή κυρίως τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας!Στο εξωτερικό είναι πολύ πιο διαδεδομένο και το επιλέγουν κυρίως μαμάδες που ασχολούνται ενεργά ειτε επαγγελματικά είτε όχι,με το διαδίκτυο και τα social media όπως είναι για παράδειγμα οι youtubers και οι bloggers του εξωτερικού.Το συναντάμε κυρίως από μαμάδες που έχουν να οργανώσουν ένα μενού για ολόκληρη την οικογένεια και όπως λένε αυτός ο τρόπος τους κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη!Αλλα θα το δεις σίγουρα και απο άτομα που απλά η οργάνωση είναι κομμάτι της ζωής τους!Γιατί όμως;Σε τι ωφελεί το meal planning και πλέον όλο και περισσότεροι έχουν εντάξει αυτή την συνήθεια στην ζωή τους;

•Ποια τα ωφέλη του meal planning;

✔εξοικονόμηση χρόνου

✔εξοικονόμηση χρημάτων

✔διατροφική ποικιλία

✔αξιοποίηση υλικών αγαθών

✔λιγότερο market shopping

Και το κυριότερο;

✔αυτή η φοβερή φράση του….”τι θα φάμε σήμερα;”απλά σταματάει να ακούγεται

•Πώς εφαρμόζεται το meal planning;

Το meal planning ιδανικά προτείνεται να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.Μια μέρα της εβδομάδας όποια σε βολεύει(π.χ. Κυριακή)παίρνεις χαρτί και μολύβι και αρχίζεις να γράφεις ένα φαγητό για κάθε μέρα της εβδομάδας!Το ιδανικό είναι πέρα από το κυρίως γεύμα να αναγράφονται και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας οπως είναι το πρωινό, το απογευματινό και τα snacks.

tip: μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό σου και το κολατσιό του παιδιού σου για το σχολείο

Καλό είναι λοιπόν να έχεις έναν διατροφικό οδηγό στο μυαλό σου πριν ξεκινήσεις.Δηλαδή να επιλέξεις φαγητά απο κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες και να τα τοποθετήσεις στις μέρες της εβδομάδας.

Για παράδειγμα:

Δευτέρα: όσπρια

Τρίτη: κόκκινο κρέας

Τετάρτη: λαδερό

Πέμπτη: κοτόπουλο

Παρασκευή: ζυμαρικά

Σάββατο: ψάρι/θαλασσινά

Κυριακή: bbq/κρέας η free day

Κάθε ημέρα και ένα φαγητό διαφορετικής κατηγορίας.

Φυσικά να σημειώσω πως αν επιθυμείς να φτιάχνεις μεγαλύτερες ποσότητες από κάποιο φαγητό για να τρώτε επί δύο μέρες την εβδομάδα και να μην μαγειρεύεις έτσι κάθε μέρα και κάτι καινούργιο,και αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι!Πάλι εξαρτάται από τις συνήθειες σας σαν οικογένεια και τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις στην κουζίνα.

Μπορείς όμως να ακολουθήσεις και ένα πιο γενικό πλάνο αν σε βολεύει περισσότερο:

Για παράδειγμα:

1-2 φορές την εβδομάδα το φαγητό θα περιέχει κρέας

1-2 φορές την εβδομάδα το φαγητό θα περιέχει λαχανικά

1 φορά την εβδομάδα το φαγητό θα είναι όσπριο

1 φορά την εβδομάδα το φαγητό θα περιέχει ψάρι

1 φορά την εβδομάδα το φαγητό θα περιέχει ζυμαρικό

Οι επιλογές αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες κάθε οικογένειας!Αν ας πούμε εσύ ακολουθείς πιστά την μεσογειακή διατροφή τότε θα ρυθμίσεις ανάλογα και το μενού σου.Αυτό είναι κάτι που θα το χτίσεις μόνος σου.

Αυτό το βήμα γενικά θα σε διευκολύνει επειδή θα ξέρεις να επιλέγεις τι φαγητό θα μαγειρέψεις απο μια συγκεκριμένη διατροφική ομάδα,γνωρίζοντας τι υλικά αγαθά χρειάζεσαι για την παρασκευή τέτοιων φαγητών και αν τα έχεις ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σου η χρειάζεται να τα προμηθευτείς.Επίσης αυτό σε βοηθάει απο άποψη υγιεινής διατροφής αφού με αυτόν τον τρόπο έχεις γευστική και διατροφική ποικιλία στο μενού σου καταναλώνοντας τα ωφέλιμα συστατικά πολλών διατροφικών αξιών/ομάδων για τον οργανισμό σου.

Πώς θα το εφαρμόσεις και εσύ:

#1 βήμα:

Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο χαρτί και στυλό είτε με κάποια ηλεκτρονική μορφή,ότι κι αν επιλέξεις το ίδιο είναι!

Προσωπικά σου προτείνω να επιλέξεις ένα εκτυπώσιμο της αρεσκείας σου όπως αυτό που έφτιαξα εγώ και μπορείς να το βρεις εδώ,να το εκτυπώσεις x4 φορές(για όλο τον μήνα δηλαδή)και κάθε εβδομάδα να το φτιάχνεις.Όταν ο μήνας θα φύγει θα μπορέσεις να δεις τι επιλέξατε να φάτε τον μήνα αυτόν που πέρασε,έχοντας έτσι και μια εικόνα με κάποιες ιδέες για το μηνιαίο πλάνο σου!Έτσι με κάποιες μικρές αλλαγές στα φαγητά θα μπορείς εύκολα να συνεχίσεις και να φτιάξεις τα εβδομαδιαία μενού του επόμενου μήνα!

Tip: Καλό είναι το εβδομαδιαίο μενού σου να το συμπληρώνεις με μολύβι ώστε να χωράνε τυχόν αλλαγές αν χρειαστεί.Επίσης άλλο ένα tip είναι αντί να το συμπληρώνεις μόνη σου να το κάνεις παρέα με την υπόλοιπη οικογένεια και τα παιδιά σου δίνοντας έτσι και τα υπόλοιπα μέλη τις δικές τους ιδέες γευμάτων!Η μπορείς απλά να ενσωματώνεις ενα αγαπημενο φαγητό του καθενός σε μια μέρα από το μενού της εβδομάδας,για να είναι με αυτόν τον τρόπο όλοι happy!

Φυσικά μην ξεχνάς να το κρεμάς στο ψυγείο σου.Η σε οποιοδήποτε άλλο εμφανές σημείο που θα μπορούν να το δουν όλοι και έτσι θα γλιτώνεις απο την βαρετή αυτή ερώτηση”τι θα φάμε σήμερα μαμά;”Αφού όλοι θα βλέπουν το χαρτί και πλέον θα γνωρίζουν ήδη την απάντηση!

more tips: στο πίσω μέρος από το εκτυπώσιμο μην ξεχάσεις να καταγράψεις τα πιο favorites φαγητά της οικογένειας αυτά τα φαγητά που αρέσουν στους περισσότερους και καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ανήκουν στα….

#safe foods

Η αν θες κατέβασε εδώ αυτήν την εκτυπώσιμη λίστα που έφτιαξα για τα #favoritefoods αρα #safefoods όπως τα ονομάσαμε εμείς!

#2 βήμα:

Αφού έχεις εκτυπώσει το εβδομαδιαίο planner σου και έχεις φτιάξει και την λίστα με τα favorites #safe foods της οικογένειας

Τώρα ήρθε η ώρα να συγκεντρώσεις τις συνταγές σου.Προσωπικά έχω ένα τετράδιο συνταγών που γράφω όποια συνταγή μου αρέσει και θέλω να την ξανά κάνω!Διάφορες συνταγές και κυρίως νέες που θέλω να δοκιμάσω τις αποθηκεύω σε κάποιον πίνακα στο pinterest που αγαπώ.

Εδώ μπορείς να ακολουθήσεις τον πίνακα με τις δικές μου συνταγές/άρθρα που έχω ανεβάσει.

Φυσικά μπορείς να αποθηκεύεις τις συνταγές σου με όποιον τρόπο βολεύει εσένα.(σε ντοσιέ,στα notes του κινητού σου)

Έχοντας κάπου μαζεμένες τις πετυχημένες δοκιμασμένες σου συνταγές η αυτές που έχεις στο μυαλό να φτιάξεις για πρώτη φορά,δεν αγχώνεσαι και δεν χάνεις χρόνο με το να ψάχνεις τελευταία στιγμή πως θα φτιάξεις το κάθε φαγητό σου.

#3 βήμα:

Καλό είναι πριν ξεκινήσεις να συμπληρώνεις το εβδομαδιαίο σου μενού να ρίχνεις πρώτα μια ματιά στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο σου,κοιτώντας τι υλικά και τι απόθεμα έχεις ώστε να σκεφτείς τι φαγητά μπορείς να δημιουργήσεις με το ήδη υπάρχον απόθεμα σου. #αξιοποίηση υλικών=περισσότερη οικονομία

tip: τώρα που κοιτάς το περιεχόμενο των ντουλαπιών και του ψυγείου σου είναι ευκαιρία και για ενα γρήγορο εβδομαδιαίο καθάρισμα στην κουζίνα σου.Πέταξε ότι έχει λήξει η χαλάσει,βάλε σε προτεραιότητα να φτιάξεις άμεσα οτι λήγει σύντομα και κάνε ένα καλό καθάρισμα πριν τα ξανά γεμίσεις.

Μην ξεχνάς να τσεκάρεις οπωσδήποτε αν σου λείπουν και κάποια από τα πιο βασικά υλικά μιας κουζίνας όπως είναι το λάδι,ο ντοματοπελτές,τα αυγά,το μέλι,το αλεύρι,το ρύζι και οτι άλλο καταναλώνεται πιο πολύ.

Υλικά που τυχόν σου λείπουν για κάποιο απο τα φαγητά που θες να φτιάξεις θα τα συμπληρώνεις στην shopping list.Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις να πηγαίνεις στο super market κάθε τρεις και λίγο για περιττές αγορές.Αυτό σημαίνει καλύτερη οικονομική διαχείριση!

#4 βήμα:

Φτιάχνοντας την shopping list της εβδομάδας.Μια μέρα αφιερωμένη στα ψώνια!

Αφού έχεις αποφασίσει τι φαγητά θα μαγειρέψεις και αφού έχεις καταγράψει τι υλικά χρειάζεται να αγοράσεις για την παρασκευή τους,ήρθε η ώρα στην δεξιά μεγάλη κενή στήλη του εκτυπώσιμου να γράψεις τα υλικά που θες να ψωνίσεις.

Αν σε διευκολύνει μπορείς να τα καταγράψεις και με βάση της κατηγορίας που ανήκουν.

Για παράδειγμα: χασάπικο,μαναβική,φούρνος

tip: κατέβασε στο κινητό σου την app του super market που συνηθίζεις να ψωνίζεις για να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις προσφορές τους.

Ύστερα γνωρίζοντας ποια μέρα σε βολεύει προγραμματίζεις πότε θα κάνεις τα ψώνια σου.

#5 βήμα:

Αφού έκανες τα ψώνια σου ήρθε η ώρα για την οργάνωση των προϊόντων και της κουζίνας σου!Αφιέρωσε μια μέρα της εβδομάδας που έχεις περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσεις κάποια γεύματα της εβδομάδας που θα τοποθετήσεις ενδεχομένως και στην κατάψυξη σου για να γλιτώσεις χρόνο.

Είτε αυτό σημαίνει να κόψεις και να πλύνεις για να έχεις έτοιμα προς κατανάλωση η μαγείρεμα κάποια φρούτα και λαχανικά,είτε μπορείς να φτιάξεις κάποιες breakfast η snack ideas που συντηρούνται στο ψυγείο(π.χ.κάποιες ιδέες που περιέχουν γιαούρτι)είτε ακόμα και να μαγειρέψεις ολόκληρα φαγητά και να τα καταψύξεις,οτιδήποτε μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο απο την εβδομάδα που έρχεται σημαίνει πως είναι καλό και χρήσιμο!

tip: σίγουρα η πιο συνηθισμένη και safe επιλογή είναι η παρασκευή σπιτικών μπιφτεκιών,μπιφτέκια ζυμωμένα και χωρισμένα στην κατάψυξη έτοιμα να βγουν και να μαγειρευτούν γρήγορα οπότε χρειαστεί!

Αν φτιάχνεις σπιτικό ψωμί μπορείς φυσικά και αυτό να το καταψύξεις καθώς και άλλες ζύμες(π.χ.μπισκότων των παιδιών)η pancakes/cupcakes για τα πρωινά της εβδομάδας η για το σνακ στο σχολείο,όπως επίσης και μερικά φρούτα για τα πιο healthy smoothies!

Δες εδώ μια λίστα με δικές μου προτάσεις για healthy breakfast/snack ideas

#more tips: μην ξεχάσεις να προμηθευτείς τα πολυχρηστικά και επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια τροφίμων κατάψυξης που πραγματικά θα σε σώσουν

Γενικά αφιέρωσε χρόνο στην οργάνωση της κουζίνας και του ψυγείου σου ώστε να διευκολύνει εσένα και την οικογένεια σου καθημερινά στην αναζήτηση η παρασκευή κάποιων φαγητών.

Για ποιον είναι ιδανικό το meal planning;

Το meal planning μπορεί να εφαρμοστεί από τον καθένα που θέλει λίγη περισσότερη οργάνωση στην ζωή του καθώς και να γνωρίζει τι θα φάει προσφέροντας ίσως κάποιες πιο επιλεγμένες υγιεινές διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητα του.Μπορεί άνετα λοιπόν να εφαρμοστεί ακόμα και από έναν εργένη η ενα ζευγάρι που συγκατοικούν αν θέλουν να γλιτώσουν από το αναπόφευκτο delivery και τις εύκολες λύσεις φαγητού.Επίσης αν θέλουν να δουν μια οικονομική διαφορά στο budget τους.

Σίγουρα είναι ιδανικό και για άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν κάποια διατροφή απο κάποιον ειδικό,αφού και οι διατροφολόγοι συνηθίζουν να δίνουν κάποιο εβδομαδιαίο η μηνιαίο μενού με κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές που πρέπει να συμπεριληφθούν.Οπότε το meal planning θα σε βοηθήσει να είσαι τυπικός με την διατροφή σου και να μπορέσεις να μην ξεφύγεις κρατώντας τις διατροφικές οδηγίες σου για μια πιο ισορροπημένη διατροφή!

Ιδανικό για κάθε οικογένεια.Ειδικά για οικογένειες με πολλά μέλη,το meal planning μοιάζει σωτήριο.Γιατι μπορεί να βοηθήσει σε νέες διατροφικές συνήθειες για όλα τα μέλη μιας οικογένειας,γιατί μπορεί να διαμορφωθεί πάνω στις απαιτήσεις κάθε μέλους μιας οικογένειας,γιατί θα προσφέρει σίγουρα μια ηρεμία,συγκράτηση,ασφάλεια και οικονομία στο συνολικό family budget!

Τα παιδιά θα μάθουν να τρώνε καλύτερα οτι περιέχει το μενού της οικογένειας.

•Τι περιέχει το δικό μου εκτυπώσιμο weekly meal planner που μπορείς να κατεβάσεις εδώ:

✔Όλες τις ημέρες της εβδομάδας με το απαραίτητο κενό απο κάτω για να μπορέσεις να καταγράψεις όλα τα γεύματα και τις ιδέες της ημέρας!

✔ενα μικρό κομμάτι notes για να σημειώσεις κάτι extra που θεωρείς απαραίτητο και δεν θες να ξεχάσεις

✔μια μεγάλη shopping list για να μπορείς να καταγράψεις όλα σου τα ψώνια για τα φαγητά που θες να δημιουργήσεις

Νομίζω ότι είναι το ιδανικό meal planner αν θες να γίνεις πιο οργανωτικός στην ζωή σου αλλα δεν σου αρέσουν τα βαρετά και μονόχρωμα πράγματα!Αν θες λίγο χρώμα και καλή διάθεση,τότε αυτό το εκτυπώσιμο είναι για σένα!Πιο #happy δεν θα μπορούσε να είναι!Οπότε μην χάνεις στιγμή κατέβασε το εδώ και όποτε νιώσεις έτοιμος/έτοιμη ξεκίνα να το συμπληρώνεις.Μπορείς να το βάλεις και ως προσωπικό στόχο για την νέα φθινοπωρινή σεζόν που έρχεται και θες να ξεκινήσεις δυναμικά με κάποιες αλλαγές!Να μια ιδέα!Τα οφέλη είναι σίγουρα πολλά φτάνει εσύ να θες να το δοκιμάσεις και να σου ταιριάξει σαν ιδέα!

Τι λες θα το δοκιμάσεις;

Exit mobile version