Οργάνωση και καθαρισμός ψυγείου εύκολα και γρήγορα!

Πριν ξεκινήσω να γράφω για το βασικό θέμα του άρθρου που έχει να κάνει με την σωστή και εύκολη καθαριότητα του ψυγείου σου αλλά και την καλύτερη οργάνωση του,θέλω να σου δώσω λίγες πληροφορίες για το δικό μου ψυγείο(μια πρόσφατη απόκτηση)για να έχεις μια εικόνα και μια άποψη ώστε να διευκολυνθείς αν τυχόν βρίσκεσαι σε αναζήτηση καινούργιου η σε φάση έρευνας αγοράς!

Ο δικός μου ψυγειοκαταψύκτης είναι της εταιρίας Electrolux και συγκεκριμένα το μοντέλο EN5284KOX.Το συγκεκριμένο ψυγείο το έχω περίπου 1 χρόνο και μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ένα αρκετά βολικό ψυγείο!Αν έχεις μεγάλη οικογένεια και αναζητάς ενα πιο μεγάλο ψυγείο αλλα από την άλλη δεν θες ψυγείο-ντουλάπα τότε αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή!

Τα υπέρ του:

✔οι διαστάσεις του και κυρίως το φάρδος του που το κάνει ενα ψυγείο με άνεση στην χωρητικότητα του

✔η τεχνολογία FrostFree που διαθέτει που κάνει αυτόματη απόψυξη

✔touch screen για τον απόλυτο έλεγχο με ένα μόνο άγγιγμα(έλεγχο θερμοκρασίας,ρυθμίσεις)

✔φωτισμός led

✔περιστρεφόμενη παγοθήκη twist and serve

✔συρτάρι λαχανικών με συρόμενο χειριστήριο υγρασίας και διαχωριστικό για να ξεχωρίζεις στα 2 τα είδη σου(φρούτα και λαχανικά)

✔αρκετές επιλογές σε θήκες στην πόρτα(ραφάκια)

Συνεχίζω το άρθρο θέλοντας να σου υπενθυμίσω πως φυσικά η καλύτερη στιγμή για να ασχοληθείς με το ψυγείο σου είναι η μέρα πριν την επίσκεψη σου στο super market για τα νέα σου ψώνια!Ώρα για οργάνωση λοιπόν,κάνοντας ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια της κουζίνας σου και παράλληλα με το γράψιμο της νέας super market list,είναι η κατάλληλη ώρα για να καθαρίσεις το ψυγείο σου πριν υποδεχτεί τις καινούργιες προσθήκες!

Πώς καθαρίζω εύκολα και γρήγορα το ψυγείο:

▪︎Τι θα χρειαστείς:

-πανάκι από μικροΐνες

-σφουγγαράκι πιάτων

-χαρτί κουζίνας

-σαπούνι πιάτων

-λευκό ξύδι

-μαγειρική σόδα

-1 ψεκαστήρι η λεκανάκι

1).Ξεκινάω με το ξεκαθάρισμα και το πέταμα των φαγητών και των προϊόντων που έχουν χαλάσει.Ύστερα αδειάζω το εσωτερικό του ψυγείου βγάζοντας όλα τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας.

2).Συνεχίζω με την πόρτα.Αφαιρώ ένα ένα όλα τα ράφια της πόρτας και τα πλένω στον νεροχύτη σαπουνίζοντας με σφουγγαράκι πιάτων.Φυσικά δεν ξεχνάς να αφαιρέσεις και όλα τα εξαρτήματα,όπως είναι οι αυγοθήκες!

3).Ταυτόχρονα κάνω και ενα πέρασμα εσωτερικά της πόρτας με το πανάκι μικροϊνών. Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις και τα λάστιχα της πόρτας που τείνουν να μαζεύουν αρκετή σκόνη και όχι μόνο!

Tip: Για επίμονους λεκέδες χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε λίγο ζεστό νερό και πέρασε με ένα πανί τα λάστιχα της πόρτας!

4).Τοποθετώ τα ράφια και τα πράγματα της πόρτας στην θέση τους.

✔Όλα τα φάρμακα που έχουν ανοιχτεί και θέλουν ψυγείο επιλέγω να τα βάλω σε ένα από τα πιο ψηλά ράφια που έχει και καπάκι ώστε να τα προφυλάξω απο τα παιδιά.

✔Σε ενα άλλο επίσης ράφι έχω επιλέξει να βάζω μόνο τα είδη σάλτσας/dressing.

✔Στο διπλανό ράφι βάζω πάντα το βούτυρο σε πλάκα.

Note: Η πόρτα του ψυγείου έχει την πιο ελαφριά ψύξη για αυτό συνιστάται να αποθηκεύονται εκεί κυρίως αναψυκτικά,σάλτσες και αυγά!

4).Συνεχίζω με το κεντρικό μέρος του ψυγείου και τα ράφια,ξεκινάω πάντα απο πάνω προς τα κάτω και καθαρίζω ενα ενα ράφι με το πανάκι μικροίνών και μόνο νερό.Σε κάποια σημεία που μπορεί να χρειάζεται καλύτερο καθάρισμα χρησιμοποιώ το σφουγγαράκι πιάτων με λίγο σαπούνι.

Note: Στα μεσαία ράφια συνιστάται η αποθήκευση γαλακτομικών προϊόντων,αλλαντικών,τυριών και μαγειρεμένου φαγητού!+ Και όσα τυποποιημένα προϊόντα αναγράφουν πάνω στην συσκευασία οτι μετά το άνοιγμα διατηρούνται στο ψυγείο!

Tip: αν στο τελευταίο ράφι τοποθετείς κάποιες φορές λαχανικά η φρούτα που δεν χωράνε στο συρτάρι του ψυγείου η τα φαγητά που βγάζεις απο κατάψυξη και θες να αποφύγεις τυχόν λεκέδες,τοποθέτησε ένα υφασμάτινο απορροφητικό πανί το οποίο θα βρεις στο εμπόριο συνήθως στα πράγματα για τον νεροχύτη και το στέγνωμα των πιάτων!

Στο τελευταίο ράφι του ψυγείου τοποθετώ ένα απορροφητικό πανί σαν αυτό της φωτογραφίας για να αποφύγω τυχόν λεκέδες από λαχανικά και φρούτα να περάσουν και να αφήσουν σημάδι στην επιφάνεια του τζαμιού.

Note: Πάνω από το συρτάρι των λαχανικών είναι η πιο ψυχρή θερμοκρασία για αυτό καλό είναι να αποθηκεύονται εκεί νωπό κρέας και ψάρι!

5).Τελευταίο έχει μείνει το συρτάρι λαχανικών όπου το αφαιρώ για να το ξεπλύνω καλά καθαρίζοντας στον νεροχύτη.

6).Αφού τοποθετήσω στην θέση του το συρτάρι βάζω στο εσωτερικό μέρος τα σουπλά που εχω επιλέξει!

Tip: στον πάτο του συρταριού των φρούτων και λαχανικών τοποθέτησε κάποιο σουπλά τραπεζιού η κάποιο υφασμάτινο απορροφητικό πανί.

Στο συρτάρι των λαχανικών τοποθετώ κάποια σουπλά στον πάτο

Με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπεις να εισχωρήσουν πιο βαθιά και να περάσουν στο βάθος του συρταριού τυχόν λεκέδες/στίγματα από κάτι που μπορεί να χαλάσει και ίσως να σε δυσκολέψει μετά στην αφαίρεση του!Προσωπικά με αυτό τον τρόπο εχω γλιτώσει από πολύ καθάρισμα του συγκεκριμένου συρταριού αφού πλέον χρειάζεται ο μισός χρόνος και ενα μόνο πλύσιμο/πέρασμα με το πανάκι χωρίς καθόλου τρίψιμο.

Note: Τα λαχανικά και τα φρούτα καλό είναι να τοποθετούνται στο αντίστοιχο συρτάρι του ψυγείου που είναι για αυτό τον σκοπό!Δεν χρειάζονται πλύσιμο κατά την αποθήκευση τους,το καλύτερο είναι να πλένονται ακριβώς πριν την κατανάλωση τους!

Note: Μην ξεχάσεις να σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας όλο το ψυγείο ώστε να μην μείνει κανένα σημείο νωπό και να στεγνώσει πλήρως!

7).Προτελευταίο βήμα,πριν ξανά βάλεις όλα τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο ψέκασε ελαφριά όλο το εσωτερικό του με το λευκό ξύδι που έχεις αραιώσει με νερό και σκούπισε με χαρτί κουζίνας.

8).Τέλος τοποθέτησε τον απορροφητή οσμών ψυγείου που θα βρεις στο εμπόριο και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των έντονων μυρωδιών που αφήνουν αρκετά τρόφιμα!

More tip: Όσον αφορά τον εξωτερικό καθαρισμό του inox ψυγείου σου,εκτός απο πανάκι μικροΐνών,σαπούνι,νερό και χαρτί κουζίνας,μην ξεχάσεις στο τέλος να προσθέσεις και μερικές σταγόνες baby oil για την απόλυτη γυαλάδα!Φυσικά αν ψάξεις στο εμπόριο θα βρεις και πιο εξειδικευμένα προϊόντα για αυτή την χρήση!

•Tips οργάνωσης:

Organizer Ψυγείου με χερούλια για μπουκάλια πλαστικό διάφανο

Το συγκεκριμένο πλαστικό καλαθάκι αν και προορίζεται για μπουκάλια,προσωπικά επειδή δεν είναι τόσο μεγάλο το βρήκα πιο χρήσιμο για άλλες αποθηκευτικές ιδέες όπως είναι η αποθήκευση σνακ που τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται ψυγείο λόγω ζέστης όπως είναι για παράδειγμα οι γλυκές επιλογές με σοκολάτα!Άλλωστε μέσα σε αυτό το καλαθάκι και ψηλά στο ψυγείο γίνεται και μια ωραία κρυψώνα των ανθυγιεινών επιλογών που δεν θες να έχουν πρόσβαση τα μικρά χεράκια!(μυστικό)

Πάντως είναι ένα αποθηκευτικό είδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χρήσεις γενικότερα στην κουζίνα!

Περιστρεφόμενος Δίσκος Κουζίνας 

Από τα πιο χρήσιμα είδη οργάνωσης και για τα ντουλάπια της κουζίνας αλλα και για το ψυγείο είναι οι περιστρεφόμενοι δίσκοι!Προσωπικά με έχουν βολέψει πολύ!Συνήθως πάνω στον δίσκο τοποθετώ προϊόντα που έχουν να κάνουν με αλλείματα και ανοιχτά βαζάκια τύπου μαρμελάδες,τυρί κρέμα κλπ.που χρησιμοποιούνται κυρίως σε πρωινή βάση!Επιπλέον μου αρέσει να βάζω τα γιαούρτια το ένα πάνω στο άλλο!

Έχω άλλον έναν τέτοιο δίσκο εκτός ψυγείου,στο ντουλάπι που αφορά κυρίως τις πρωινές επιλογές και συγκεκριμένα για το μέλι,τις κλειστές μαρμελάδες και άλλα αλλείματα που διατηρούνται εκτός ψυγείου!Μπορείς να δεις και να πιάσεις εύκολα αυτό που ψάχνεις γυρνώντας απλά τον δίσκο χωρίς να χάνεις χρόνο!

Είναι ένα προϊόν οργάνωσης που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις στην κουζίνα σου!

Οργανωτής ψυγείου διάφανος με χερούλι και τρύπες αερισμού για έξτρα φρεσκάδα, κατάλληλο για τρόφιμα

Το συγκεκριμένο καλάθι με το βολικό χερούλι και τις τρύπες που αερίζεται,είναι ιδανικό για τα τρόφιμα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία γρήγορων σνακ όπως είναι τα υλικά τοστ!Τα έχεις όλα μαζεμένα σε ένα σημείο και όταν θες να φτιάξεις ένα τοστ βγάζεις απλά το καλαθάκι αυτό και δεν ψάχνεις τα υλικά ένα ένα….

*Όλα τα παραπάνω είδη αποθήκευσης θα τα βρεις στο γνωστό πολυκατάστημα/παιχνιδάδικο και στα προτείνω σίγουρα γιατί είναι αποτελεσματικά στο θέμα οργάνωσης και βολεύουν πραγματικά!

✔Όπως σου έγραψα και στην αρχή καλό είναι να καθαρίζεις το ψυγείο σου πριν τα εβδομαδιαία η μηνιαία ψώνια του super market σου ώστε να διατηρείται σε μια καλή κατάσταση!

Όπως είδες για τον καθαρισμό του ψυγείου οι επιλογές των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι όσο πιο φυσικές και”σπιτικές” λύσεις γίνεται αφού πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα!

Αυτός ήταν ο δικός μου γρήγορος και εύκολος τρόπος καθαρισμού του ψυγείου που σου προτείνω να εφαρμόσεις μαζί με κάποια tips οργάνωσης!Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο!

Exit mobile version