Maskne: τι είναι και tips αντιμετώπισης

Maskne: τι είναι και tips αντιμετώπισης αυτού του σύγχρονου δερματικού προβλήματος των ημερών μας.

Mask+acne είναι η εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της πολύωρης χρήσης μάσκας.

Φυσικά πιο επιρρεπής σε αυτή την τάση είναι τα άτομα που έχουν ήδη πρόβλημα ακμής η λιπαρή επιδερμίδα. Είναι δεδομένο πως οι ευαίσθητες η με παθήσεις επιδερμίδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ερεθισμό. Συνήθως παρατηρείται στην περιοχή γύρω από το πηγούνι,το στόμα την μύτη και τα μάγουλα. Ωστόσο κάποιες φορές εξαπλώνεται σε ολόκληρο το πρόσωπο.

-Ποια είναι τα εμφανή σημάδια της maskne;

Μικρά σπυράκια,ερυθρότητα,κνησμός,στίγματα και φλεγμονές γύρω από τις περιοχές που καλύπτει η μάσκα. Το πρόσωπο ερεθίζεται κυρίως σε τοπικά σημεία.

Πως και γιατί προκαλείται η maskne:

Η χρήση της μάσκας αυξάνει την υγρασία στην περιοχή,φράζει τους πόρους και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Αρνητικοί παράγοντες είναι επίσης η πίεση και η τριβή που ασκείται σε αυτά τα σημεία από την μάσκα. Παράλληλα η αυξημένη εφίδρωση,η λιπαρότητα,οι περιβαλλοντικοί ρύποι,το μακιγιάζ και το stress επιβαρύνουν την κατάσταση. Έτσι λοιπόν καλλιεργείται ένα περιβάλλον αυξημένης θερμότητας(λόγω της αναπνοής) αλλα και της υγρασίας. Αποτέλεσμα είναι το δέρμα να μην οξυγονώνεται σωστά. Όλα αυτά αυξάνουν κατά πολύ την περίπτωση ερεθισμού.

•Tips αντιμετώπισης maskne:

✔️καθαρά χέρια

Το πρώτο και αυτονόητο πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι τα χέρια σου να είναι πάντα καθαρά. Να τα πλένεις κάθε φορά ακριβώς πριν φορέσεις την μάσκα. Όπως επίσης και όταν θα την αφαιρέσεις η την αλλάξεις μέσα στην μέρα.

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Φωτογραφία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Όταν είσαι σε χώρο που δεν μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό χρησιμοποίησε κάποιο αντισηπτικό. Τα απολυμαντικά χεριών με 70% αλκοόλη σκοτώνουν έναν αριθμό μικροβίων(βακτήρια και ιοί).

✔️συχνό καθαρισμό προσώπου

Ανεξάρτητα από δερματικά προβλήματα ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας είναι απαραίτητος. Πρωί και βράδυ.

Διάβασε επίσης: Πρωινή ρουτίνα ομορφιάς: Τα 9 βήματα που πρέπει να κάνεις

Πόσο μάλλον όταν υπάρχει κάποιο θέμα που χρειάζεται παραπάνω προσοχή και φροντίδα. Να καθαρίζεις το πρόσωπο σου κάθε φορά πριν φορέσεις την μάσκα. Και φυσικά κάθε βράδυ αφού την αφαιρέσεις. Σημαντική είναι η επιλογή του σωστού προϊόντος περιποίησης. Λόγω συνθηκών προτίμησε ένα ήπιο καθαριστικό.

Double face cleansing: Αυτή την περίοδο το double cleansing είναι ο ιδανικός τρόπος καθαρισμού της επιδερμίδας σου. Ο διπλός καθαρισμός βοηθάει περισσότερο τα δέρματα με τάσεις ακμής η λιπαρότητας.

Πρώτα αφαίρεσε το μακιγιάζ με ένα νερό micellaire και ύστερα με ένα πιο εξειδικευμένο cleanser.

Με το πρώτο βήμα το πρόσωπο θα καθαριστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό από make up και ρύπους. Με το δεύτερο βήμα το καθαριστικό θα δράσει καλύτερα σε ένα πραγματικά καθαρό δέρμα. Έτσι εξασφαλίζεις την εξάλειψη κάθε ίχνους ρύπου καθαρίζοντας το δέρμα σε βάθος.

✔️ενυδατωμένη επιδερμίδα

Όπως ο καθαρισμός του προσώπου έτσι και η ενυδάτωση του είναι πολύτιμη! Για αυτό φρόντισε εκτός από καθαρό το δέρμα σου να είναι και ενυδατωμένο,πριν φορέσεις την μάσκα. Αλλά και μετά το πέρας της χρήσης της. Με την ενυδάτωση η επιδερμίδα έχει μια μεγαλύτερη στρώση προστασίας από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Πρέπει να είναι η πρώτη έννοια σου το πρωί και η τελευταία κάθε βράδυ.

✔️προϊόντα για ευαίσθητα/ακνεϊκά δέρματα

Για αυτή την περίοδο επέλεξε υπό αλλεργικά προϊόντα περιποίησης που απευθύνονται σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Δώσε βάση στην σύσταση τους να είναι ελαφριά και η υφή τους ενυδατική.

*Διαφορετικά επέλεξε να χρησιμοποιείς προϊόντα κατά της ακμής για τοπική χρήση μόνο στην προβληματική περιοχή. Απέφυγε να τα βάζεις σε όλο το πρόσωπο. Αυτό είναι ότι πιο ασφαλές.

✔️αποφυγή προϊόντων με οξέα και ρετινόλη

Την περίοδο που το δέρμα σου είναι ευαίσθητο πρέπει να αποφεύγεις τα ισχυρά προϊόντα περιποίησης. Καλό είναι τα προϊόντα να μην περιέχουν συνθετικά αρώματα,ρετινοειδή και οξέα συστατικά. Όπως επίσης και όταν περιέχουν αλκοόλη η αιθανόλη η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο σε τοπικά σημεία.

Επίσης επέλεξε parabens free και όσο το δυνατόν λιγότερο χημικά επεξεργασμένα καλλυντικά.

✔️συχνό peeling και μάσκα ομορφιάς

Μην παραλείψεις την εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Αύξησε το peeling σε 3 φορές την εβδομάδα και 2 την καθαριστική/ενυδατική μάσκα.

Δώσε προσοχή στο απολεπιστικό προσώπου που θα διαλέξεις. Να μην περιέχει δυνατά συστατικά όπως σκληρούς κόκκους και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο χημικό. Η μάσκα με άργιλο είναι μια πολύ καλη επιλογή.

✔️αντηλιακή κρέμα

Απαραίτητη ακόμα και κάτω από την μάσκα. Πέρα από την προστασία από τον ήλιο ενυδατώνει περισσότερο την επιδερμίδα. Δρα σαν μια επιπλέον ασπίδα! Μια καλή ιδέα είναι η ενυδατική κρέμα προσώπου σου να περιέχει SPF. Η κάποια κρέμα με χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις αντί foundation,να προστατεύει από τον ήλιο.

✔️αποφυγή μακιγιάζ

Κυρίως απέφυγε το foundation και το μακιγιάζ γύρω από την περιοχή της μάσκας. Ο λόγος είναι ότι προκαλείται απόφραξη των πόρων παγιδεύοντας έτσι το σμήγμα. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη επιπλέον βακτηρίων.

Προτίμησε τα oil free καλλυντικά. Για το πρόσωπο ιδανική είναι κάποια ελαφριά ενυδατική κρέμα με χρώμα. Φυσικά το καλύτερο είναι να δώσεις έμφαση στο μακιγιάζ των υπέροχων ματιών σου!

✔️διάλειμμα μάσκας

Εφόσον είσαι σε ασφαλές χώρο και συνθήκες και φοράς την μάσκα για αρκετές ώρες,μπορείς να κάνεις ένα 15 λεπτό διάλειμμα μάσκας. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα σου καταφέρνει για λίγο να «αναπνεύσει».

✔️συχνό πλύσιμο υφασμάτινης μάσκας

Πλένε καθημερινά την μάσκα προσώπου σου. Προτίμησε κάποιο ήπιο απορρυπαντικό/οικολογικό καθαριστικό. Ιδανικά είναι τα βρεφικά/παιδικά χωρίς άρωμα. Πλύσιμο στο πλυντήριο στους 60ο βαθμούς.

Διάβασε επίσης: Egreeno:φυσικά απορρυπαντικά για κάθε οικογένεια

Καλό είναι ειδικά οι ευαίσθητες επιδερμίδες να είναι πιο προσεκτικές με την επιλογή της μάσκας. Απαλά υφάσματα(σατέν,μετάξι)αλλα ακόμα καλύτερα από 100% βαμβάκι. Γιατι έτσι το δέρμα αναπνέει καλύτερα και δεν ερεθίζεται. Ακόμα προτιμότερες αυτές που είναι κατασκευασμένες από φυσικές ίνες και όχι συνθετικά υλικά.

Επίσης δώσε βάση στην καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο σου. Να εφαρμόζει καλά αλλα χωρίς να το πιέζει.

✔️συχνή αλλαγή μάσκας

Αν η μάσκα που φοράς είναι μιας χρήσης θέλει καθημερινή αλλαγή. Εννοείται πως την αλλάζεις νωρίτερα αν έχει σκιστεί η είναι νωπή/βρεγμένη. Την υφασμάτινη μάσκα μπορείς να την ανανεώνεις με άλλη καθαρή μέσα στην ημέρα μετά από ώρες χρήσης.


Με τους παραπάνω τρόπους το δερματικό πρόβλημα της maskne σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Λίγη περισσότερη φροντίδα και προσοχή χρειάζεται για να αποφύγεις την εμφάνιση της.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην εποχή και στις μέρες που διανύουμε. Οπότε καλό είναι αν προκύψει το θέμα της maskne να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες η επιδερμίδα σου σίγουρα δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από όλο αυτό!

*Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά από μεγάλη έρευνα και επικοινωνία με ειδικούς.

Exit mobile version