Κρατάς μυστικό και θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;Δύο μοναδικά βιβλία απο τις εκδόσεις Γράφημα

0
59

Σε αυτό το άρθρο έχω την χαρά να γράφω για δύο νέες πολύ όμορφες παραλαβές βιβλίων από την νέα μου συνεργασία με την εκδοτική εταιρία Γράφημα!Μια εκδοτική εταιρία που στηρίζει τους Έλληνες συγγραφείς και έχει πολλά ενδιαφέροντα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας,όπως συγκαταλέγονται και τα παρακάτω της σημερινής παρουσίασης!

Κρατάς μυστικό;/Can you keep a secret?

«Άμπρα Κατάμπρα κλείσε τα μάτια,πάρε το μαγικό σου ραβδί και ετοιμάσου να ταξιδέψεις στον κόσμο των συναισθημάτων στη στιγμή!»

Ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο γραμμένο σε δύο γλώσσες,που σε κάθε σελίδα το ελληνικό κείμενο υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα,κάτι που πραγματικά δεν συναντάς συχνά σε παιδικά βιβλία!

Το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο μέσα από παρομοιώσεις και μικρές επεξηγήσεις την ερμηνεία των συναισθημάτων!Για την ακρίβεια,το πως αντιδράς ανάλογα το συναίσθημα που νιώθεις κάθε φορά!Αυτό λοιπόν βοηθάει στην αναγνώριση των συναισθημάτων απο τα παιδιά μικρής ηλικίας που ακόμα δεν γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν.Γιατι στις μικρές ηλικίες είναι χαρακτηριστικό ο κατακλυσμός συναισθημάτων,αφού έτσι λειτουργούν τα παιδιά,μόνο συναισθηματικά!

Η εικονογράφηση του είναι αρκετά πρωτότυπη και ταυτόχρονα λιτή,σε λευκό φόντο να πρωταγωνιστούν χρωματιστές εκφραστικές φιγούρες με εναλλασσόμενα πρόσωπα και εκφράσεις!

Αντίστοιχα και το κείμενο του βιβλίου είναι πολύ περιεκτικό και περιγραφικό,με χρήση απλών λέξεων και εκφράσεων που απεικονίζουν και περιγράφουν το κάθε συναίσθημα!Γιατί αυτός είναι και ο σκοπός του βιβλίου!Σκοπός του βιβλίου είναι να καταφέρει με ευκολία να ερμηνεύσει και να μεταδώσει στους μικρούς αναγνώστες/ακροατές,τον υπέροχο κόσμο των αληθινών και ανθρώπινων συναισθημάτων!Και το καταφέρνει!

ΒΙΒΛΙΟ:Κρατάς μυστικό;/Can you keep a secret?

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Έφη & Χριστίνα Παναγοπούλου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κώστας Μήτσης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 24

ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ

Βρες το βιβλίο εδώ

Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;

«Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και για το πόσο αμήχανα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ένα χαρακτηριστικό πάνω μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε.Για κάποιους μπορεί να είναι τα πυκνά φουντωτά μαλλιά και για κάποιους άλλους το να μην έχουν καθόλου μαλλιά.Πως το διαχειρίζεται η ηρωίδα της ιστορίας;Τι συμβαίνει όταν η Ελένη συναντά τυχαία τη Στεφανία;Με τη διαφορετικότητα τους να τις ενώνει,έρχονται πιο κοντά….

Και μήπως τελικά συμπληρώνουν η μία την άλλη;»

Είναι από αυτά τα βιβλία που απλά πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι σε κάθε βιβλιοθήκη!Βιβλία που μέσα από την ιστορία τους καταφέρνουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα!Ένα σπουδαίο μήνυμα με διδακτικό σκοπό!

Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν μιλάει για την διαφορετικότητα και την μη αποδεκτή της πλευρά στις μικρές ηλικίες!Άλλωστε είναι σύνηθες τα παιδιά να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω και οτι τους προκαλεί εντύπωση να το εκφράζουν!Είναι ο αυθορμητισμός της ηλικίας….Κάποιες φορές όμως ο τρόπος τους μπορεί να πληγώσει….

Αυτόν τον τρόπο λοιπόν καλούμαστε να δουλέψουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας απο το σπίτι!Καλούμαστε απο νωρίς να τους μάθουμε πως όταν κάτι μας φαίνεται διαφορετικό δεν χρειάζεται να το μεγεθύνουμε σχολιάζοντας το αρνητικά,μπορούμε πολύ απλά να το παραβλέψουμε η να δούμε την θετική του πλευρά!Άλλωστε ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας,είναι κανείς ίδιος με κανέναν άλλον;Όλοι δεν έχουμε κάτι το διαφορετικό;Αλλιώς θα ήμασταν τόσο βαρετοί!Εντάξει,μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα χαρακτηριστικό λίγο πιο διαφορετικό από τους περισσότερους,όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα για αυτό!

Έτσι και στην ιστορία του βιβλίου που αγγίζει με πολύ ευαισθησία την διαφορετικότητα των ανθρώπων!Επίσης καταφέρνει να μας αποδείξει πως καμία φορά μικροί μεγάλοι υπερβάλλουμε,βλέπουμε την αρνητική μεριά των πραγμάτων και δεν εκτιμούμε σωστά τα όσα ήδη έχουμε!

Ας πούμε,η ηρωίδα της ιστορίας γκρινιάζει για τα φουντωτά και πυκνά της μαλλιά,μέχρι που συναντάει ένα άλλο κοριτσάκι χωρίς καθόλου μαλλιά!

Με έμμεσο τρόπο λοιπόν το βιβλίο αυτό αγγίζει πολύ διακριτικά και το θέμα του bullying,μας δίνει την δυνατότητα διαβάζοντας το να συζητήσουμε σχετικά με αυτό και να επεκταθούμε!Μας δίνει την αφορμή να συζητήσουμε και για άλλα πολλά θέματα που μπορεί να απασχολήσουν κάθε μικρό παιδί….

Είτε λοιπόν κάποιος έχει απλά ένα περίεργο όνομα,είτε μια λίγο μεγάλη μύτη,είτε μερικά παραπάνω κιλά δεν είναι αυτοί λόγοι για να τον σχολιάζουμε και να τον κάνουμε να αισθανθεί άσχημα!Αντιθέτως,ας εστιάσουμε στο τι θετικό και όμορφο έχει,όπως έχουν όλοι οι άνθρωποι και κάτι ξεχωριστό….

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι απλά μοναδική με τα χρώματα που κυριαρχούν και εναλλάσονται!Όπως για παράδειγμα τα μαύρα μοτίβα που επαναλαμβάνονται!Απο την μία μεριά η έντονη παρουσία του επιβλητικού και δυναμικού μαύρου στοιχείου και απο την άλλη μια πανδεσία χρωμάτων,ένα πολύχρωμο εφέ!Θα μπορούσε να θυμίζει εφηβικό περιοδικό της εποχής!Πολύ ιδιαίτερη και μοντέρνα εικονογράφηση….

Το κείμενο του βιβλίου είναι με αρκετά λιτό λόγο και διαβάζεται πολύ ευχάριστα!Χαρακτηριστικό του βιβλίου αυτού είναι οι χιουμοριστικές και αστείες ατάκες που χρησιμοποιούνται δίνοντας έτσι πραγματικά μια πολύ διασκεδαστική νότα στην ανάγνωση!

Ευχάριστο,διασκεδαστικό αλλα και διδακτικό!Απο αυτά τα βιβλία που φτάνοντας την ανάγνωση στο τέλος,κάτι σου έχει αφήσει και σίγουρα σε ενα βαθμό σε έχει προβληματίσει!Σε έχει βάλει σε σκέψεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό!Για αυτό είναι ένα βιβλίο που κάθε παιδί πρέπει να ξεφυλλίσει και να διαβάσει!Καλό είναι τέτοια βιβλία σαν αυτό εμείς οι γονείς να τα χρησιμοποιούμε για να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά μας με διάφορα θέματα και προβλήματα που θα θέλαμε να κουβεντιάσουμε μαζί τους πριν να είναι αργά….

ΒΙΒΛΙΟ: Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου;

ΣΕΙΡΑ: Τα παραμύθια της Αλήθειας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελένη Πολυματίδου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δωροθέα Λούκρη

ΣΕΛΙΔΕΣ: 24

ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ

Βρες το βιβλίο εδώ

Στις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ επιπλέον θα βρεις μια ποικιλία από εκπαιδευτικά βιβλία αλλα και βοηθήματα σχολείου!Στην κατηγορία παιδική λογοτεχνία θα βρεις πραγματικά διαλεκτά βιβλία,με πρωτύτυπους τίτλους και προσεγμένο περιεχόμενο,όπως τα λέω εγώ μικρά διαμαντάκια!

Οι εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ έχουν ως χαρακτηριστικό τους την έντονη κοινωνική ευθύνη να τους διακρίνει με στήριξη σε ανθρώπινες,πολιτισμικές και περιβαλλοντικές δράσεις.Στήριξη,συμμετοχή και συνεργασία είναι οι 3 βασικές λέξεις κλειδιά που περιγράφουν τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ!

Βρες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ: site,Facebook,Instagram

Απάντηση