Housekeeping Οργάνωση / Ρουτίνες

Καθαριότητα παιδικού δωματίου και οργάνωση παιχνιδιών

Η Άνοιξη είναι εδώ για αυτό και θα δεις στο blog να ανεβαίνουν μια σειρά από άρθρα που αφορούν την καθαριότητα και την οργάνωση του σπιτιού.Γνωρίζω πως τέτοια άρθρα σου αρέσουν για την χρησιμότητα τους αλλα και την προτροπή/ενθάρρυνση που σου δίνουν να κινητοποιηθείς και να το πάρεις και εσύ απόφαση και να ξεκινήσεις τις δουλειές σου….Για αυτό ξεκινάω και εγώ με ένα από τα πιο γρήγορα και εύκολα δωμάτια του σπιτιού που δεν είναι άλλο από το παιδικό δωμάτιο φυσικά!

Θέλω να τονίσω πως είναι και το δωμάτιο όπου θα δεις τα λιγότερα χημικά προϊόντα αφού δεν θέλω στον χώρο και στα αντικείμενα των παιδιών που έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά και πιθανόν να βάλουν κάτι και στο στόμα να υπάρχει κάποιο καθαριστικό/φάρμακο ισχυρής δράσης….

Πώς καθαρίζω το παιδικό δωμάτιο σε εβδομαδιαία βάση:

•Τι θα χρειαστώ:

✔πανάκια μικροίνών ✔αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια ✔υγρά μαντηλάκια καθαρισμού γυάλινων επιφανειών ✔ηλεκτρική σκούπα ✔σφουγγάρι γόμα

1).Μαζεύω γρήγορα ότι παιχνίδι βρίσκεται στο πάτωμα και το τοποθετώ προς το παρών στο κρεβάτι μέχρι να είναι εντελώς άδειος ο χώρος.Ότι αντικείμενο δεν ανήκει στο παιδικό δωμάτιο βγαίνει στον διάδρομο.

#before

2).Πανάκι μικροίνών: Το πρώτο πράγμα που πιάνω είναι το στεγνό πανάκι μικροίνών για να ξεσκονίσω πρώτα όλες τις επιφάνειες.Ύστερα το βρέχω με νερό για να καθαρίσω και πάλι όλα τα έπιπλα του χώρου όπως το έπιπλο αποθήκευσης παιχνιδιών,την ξύλινη κουζίνα,το πλαστικό τραπεζάκι/γραφείο και τον πλαστικό πάγκο εργασίας!Φυσικά καθαρίζω και όποιο παιχνίδι παρστηρήσω ότι το χρειάζεται!

Tip: Λόγω και των δύσκολων τωρινών συνθηκών αλλα και γενικότερα για λίγο πιο βαθύ καθαρισμό όσον αφορά τον κόσμο των βακτηρίων/μικροβίων θα περάσω τουλάχιστον όλες τις επιφάνειες που σου ανέφερα με αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια.

3).Περνάω στα τζάμια της μπαλκονόπορτας που θα καθαρίσω με τα εξειδικευμένα υγρά μαντηλάκια που έχω για την χρήση σε γυάλινες επιφάνειες και ύστερα θα στεγνώσω με χαρτί κουζίνας!

4).Ηλεκτρική σκούπα: Ήρθε η ώρα της!Τραβάω λίγο τα μικρο-έπιπλα για να κάνω απο κάτω που δεν χωράει καλά η σκούπα και συνεχίζω με τα χαλιά και το υπόλοιπο δωμάτιο….

5).Επόμενο βήμα είναι το μαγικό άσπρο σφουγγαράκι η αλλιώς το σφουγγάρι γόμας για να καθαρίσω τμήματα του τοίχου που το χρειάζονται πραγματικά!

6).Προτελευταίο βήμα είναι να αδειάσω το κρεβάτι απο πράγματα και να αλλάξω σεντόνια/μαξιλαροθήκες!

Σε αυτά τα καλαθάκια από ικεα τοποθετώ τα παιδικά εσώρουχα/κάλτσες και τα αξεσουάρ.

7).Τελευταίο κεφάλαιο η τακτοποίηση των ρούχων!Κάθε ρούχο στην θέση του,άδειασμα λεκάνης με τα σιδερωμένα τακτοποιώντας τα είτε στα κρεμαστά είτε στα συρτάρια!Σε αυτό το σημείο να προσθέσω οτι σίγουρα το τμήμα της ντουλάπας που αφορά τα ρούχα του μεγάλου γιου που πάει προνήπιο,θα θέλει σίγουρα μια ενασχόληση παραπάνω και κυρίως το καλαθάκι που αφορά τα εσώρουχα που θα χρειάζεται σίγουρα αναδιοργάνωση!

Tip: για την καλύτερη οργάνωση των εσωρούχων εχω προμηθευτεί κάποια υφασμάτινα καλαθάκια και πραγματικά βολεύουν πολύ!

Ώρα για τακτοποίηση και οργάνωση των παιχνιδιών:

1).Το πρώτο πράγμα που θα πιάσω είναι τα μονά μεταφερόμενα κουτιά παιχνιδιών για να τα ξεκαθαρίσω τα οποία χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Αυτά τα μαύρα πλαστικά κουτιά θα τα βρεις στο ΙΚΕΑ,οικονομικά και βολικά

✔ένα κουτί με τα μικρά αυτοκινητάκια ✔ένα κουτί με τα λίγο μεγαλύτερα αυτοκινητάκια(γιατι τα πολύ μεγάλα δεν χωράνε σε αυτά τα κουτιά)✔ένα κουτί με τα πλαστικά τουβλάκια

Πρώτα αναδιοργάνωση σε αυτά τα κουτιά λοιπόν!

Στην συνέχεια τοποθετώ ότι χρειάζεται στα “σταθερά”κουτιά στην σύνθεση/έπιπλο αποθήκευσης του δωματίου Trofast η οποία είναι και αυτή απο ικεα!Η συγκεκριμένη σειρά αποθήκευσης είναι πράγματι ιδανική για το παιδικό δωμάτιο!Στο συγκεκριμένο έπιπλο τα κουτιά διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

τα κουτιά της σύνθεσης trofast πωλούνται και μεμονωμένα σε καλή τιμή και είναι πολύ ποιοτικά και ανθεκτικά.

✔στο πάνω πάνω κουτί είναι τα πιο εκπαιδευτικά παιχνίδια(είτε με μπαταρίες είτε χωρίς)✔στο δεύτερο κουτί είναι κυρίως τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με ρόλους(κουκλάκια,ζωάκια)✔στο τελευταιό κουτί μπαίνουν οι ξύλινες αλλα και πλαστικές ράγες τρένου και αυτοκινητόδρομου και κάποια διαφορετικά παιχνίδια(π.χ.ρομπότ)

Ότι έχει βγει λοιπόν απο αυτά τα κουτιά ξανά μπαίνει στην θέση του!Και φυσικά τακτοποιώ και το πάνω χώρο του επίπλου αυτού που λειτουργεί σαν ραφάκι και φιλοξενεί συνήθως κάποια εκπαιδευτικά ξύλινα παιχνίδια αλλα και την θήκη που συγκεντρώνω τα υλικά για τις χειροτεχνίες η τις ασκήσεις μας(ελάχιστα από αυτά και τα πιο χρήσιμα!)

Ύστερα περνάω στις υπόλοιπες ζώνες του δωματίου που είναι η ξύλινη κουζίνα η καινούργια έκδοση που βγήκε από ικεα και το πορτοκαλί πλαστικό τραπεζάκι της σειράς mammut.

Στην κουζίνα πρέπει να υπάρχει κυρίως οτι την αφορά οπότε όλα τα παιχνίδια που έχουν σε τρόφιμα και μαγειρικά σκεύη/είδη σερβιρίσματος.Ένα θετικό της είναι το ραφάκι που έχει στο πάνω μέρος της το οποίο είναι ιδανικό για να μπει κάποιο διακοσμητικό για το παιδικό δωμάτιο!

Στην συνέχεια είναι η τακτοποίηση του πορτοκαλί τραπεζιού που συνήθως πάνω τους αφήνω: την υδρόγειο σφαίρα απο Fisher Price,κάποια εκπαιδευτικά ξύλινα παιχνίδια κυρίως για πιο μικρά χεράκια και την δημιουργική ενασχόληση τους,ίσως κάποιο ξύλινο μουσικό όργανο,το σπιτάκι της peppa(κλειστό)κάποια καινούργια παιδικά βιβλία ανάλογα την εποχή και μερικές λευκές κόλλες για ζωγραφική!

Κάτω από το τραπέζι προσφατα πρόσθεσα και το μπαούλο mickey που λειτουργεί σαν αποθήκευση αλλα όχι προϊόντων που χρησιμοποιούν συχνά η για πράγματα που θέλουν φτιάξιμο,το είχα σε άλλο σημείο όμως για λόγους ασφαλείας το έβαλα κάτω από το τραπεζάκι τους….

Tip: Πολλά ανάλογα παιδικά μπαούλα θα βρεις στο εμπόριο και από διάφορα υλικά κατασκευασμένα είτε για εσωτερικό είτε για εξωτερικό χώρο και σε καλή τιμή!

#after

Και αφού τσεκάρω πως και τα διακοσμητικά του τοίχου και γενικά του δωματίου είναι στην θέση τους….το δωμάτιο είναι έτοιμο!

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η βασική εβδομαδιαία ρουτίνα καθαριότητας και οργάνωσης που ακολουθώ σε ό,τι αφορά το παιδικό δωμάτιο!Απλή και γρήγορη που σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα του χώρου είναι το δωμάτιο που χαίρομαι να ασχολούμαι μαζί του!(καλά όχι πάντα!)

Πώς σου φάνηκε ο δικός μου τρόπος καθώς και το before/after;Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεις τον τρόπο που σε βολεύει και δουλεύει πραγματικά για σένα ώστε να γίνεται πιο ευχάριστη η όλη διαδικασία!

Ελπίζω να βρήκες χρήσιμο το άρθρο μου και να σου έδωσε κάποιες ιδέες! *Μείνε συντονισμένη γιατί έρχονται άρθρα σειράς που θα αφορούν το spring cleaning!

Follow me on instagram

About Author

27 years old,wife and mommy of 3 boys!
beauty blogger,beauty editor
addicted to: love,lipsticks and chocolate!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Total
13
Share
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial