Η γιορτή του Πατέρα/Χρόνια πολλά Μπαμπά!

Happy Father’s Day card


“Ένας πατέρας γυρίζει σπίτι από την δουλειά αργά, κουρασμένος και εκνευρισμένος. Στην πόρτα τον περιμένει ο 5χρονος γιος του…

ΓΙΟΣ: «Μπαμπά, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;»

ΠΑΤΕΡΑΣ: «Ναι βεβαίως, τι είναι;»

ΓΙΟΣ: «Μπαμπά, πόσα παίρνεις στη μια μέρα;»

ΠΑΤΕΡΑΣ: «Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά. Γιατί ρωτάς ένα τέτοιο πράγμα;» ρώτησε θυμωμένα.
ΓΙΟΣ: «Θέλω ακριβώς να ξέρω. Παρακαλώ πες μου, πόσα παίρνεις στη μια μέρα;»
ΠΑΤΕΡΑΣ: «Εάν πρέπει να ξέρεις, παίρνω 50 ευρώ την μέρα».

ΓΙΟΣ: «Ωχ»…, απάντησε το παιδί, με το κεφάλι του κάτω και συνέχισε… «Μπαμπά σε παρακαλώ μπορείς να μου δανείσεις €25;»
Ο πατέρας εξαγριωμένος του απάντησε:

«Εάν ο μόνος λόγος που εσύ ρώτησες είναι, ώστε να δανειστείς κάποια χρήματα για να αγοράσεις ένα ανόητο παιχνίδι ή κάποιες άλλες αηδίες, τότε να πας κατ’ ευθείαν στο δωμάτιό σου και στο κρεβάτι σου. Σκέψου γιατί είσαι τόσο εγωιστής. Δεν εργάζομαι σκληρά καθημερινά για τέτοιες παιδαριώδεις επιπολαιότητες.»
Το μικρό παιδί πήγε ήσυχα στο δωμάτιό του και έκλεισε την πόρτα. Ο μπαμπάς κάθισε σκεπτόμενος την ερώτηση του παιδιού και νευρίαζε περισσότερο. Πώς τόλμησε να υποβάλλει τέτοια ερώτηση για να πάρει μόνο κάποια χρήματα; Μετά από μια περίπου ώρα, ο μπαμπάς είχε ηρεμήσει και είχε αρχίσει να σκέφτεται: Ίσως είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να αγοράσει ο μικρός με τα 25 ευρώ γιατί δεν ζητάει χρήματα πολύ συχνά.
Πήγε στην πόρτα του δωματίου του παιδιού και άνοιξε την πόρτα.

ΠΑΤΕΡΑΣ: «Κοιμάσαι αγόρι μου;»

ΓΙΟΣ: «Δεν κοιμάμαι»

ΠΑΤΕΡΑΣ: «Σκεφτόμουν, ότι ίσως ήμουν πάρα πολύ σκληρός μαζί σου νωρίτερα. Ήταν μια μεγάλη ημέρα και έβγαλα την κούρασή μου σε σένα. Εδώ είναι τα 25 ευρώ που μου ζήτησες».
Το παιδί έτρεξε κατ’ ευθείαν επάνω του χαμογελώντας .

«Σε ευχαριστώ μπαμπά!» φώναξε. Κατόπιν, πάει στο μαξιλάρι του και βγάζει από κάτω κάποια τσαλακωμένα χρήματα. Ο πατέρας μόλις βλέπει ότι το παιδί έχει ήδη κάποια χρήματα, αρχίζει να νευριάζει. Το μικρό παιδί αρχίζει να μετράει σιγά τα χρήματά του και κοιτάζει τον μπαμπά του.
ΠΑΤΕΡΑΣ: «Γιατί θέλεις περισσότερα χρήματα εφόσον έχεις ήδη μερικά»;

ΓΙΟΣ: «Επειδή δεν είχα αρκετά, αλλά τώρα έχω»
«Μπαμπά, έχω 50 ευρώ τώρα. Μπορώ να αγοράσω μια μέρα του χρόνου σου; Σε παρακαλώ μείνε αύριο σπίτι. Θα ήθελα πολύ να φάμε και να παίξουμε μαζί.”


Για την υγιή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικός ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς τους αποκλειστικά γι’ αυτά. Η απουσία των δύο γονέων από το σπίτι για πολλές ώρες, λόγω της εργασίας τους, στοιχίζει πολύ στα παιδιά. Το ανικανοποίητο κενό αίσθημα δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε όταν ενηλικιωθούν. Το μόνο που έχουν ανάγκη είναι μια ζεστή και τρυφερή αγκαλιά, η έμπρακτη αγάπη των γονέων, η παρουσία τους. Αυτή θα συντροφεύει και θα καθοδηγεί το παιδί σε όλη του τη ζωή. Μην προσπερνάτε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σας! Δείτε τα, υπάρχουν εκεί για σας!

Πλέον, πληθώρα επιστημονικών ερευνών συνηγορεί στο ότι ο πατέρας, μέσω της αλληλεπίδρασής του με το παιδί και μέσω της εμπλοκής του στη ζωή του, διαδραματίζει έναν μοναδικό και κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία και στην προσωπικότητα του παιδιού σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του. Ο ρόλος του κάθε γονέα είναι διαφορετικός και απαραίτητος για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, για αυτό η ενεργή παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Είναι φανερό πως κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τα καθήκοντα του άλλου. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό, σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.


Η εμπλοκή του πατέρα ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική υποστήριξη του πατέρα στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικών σχέσεων μεταξύ του ζευγαριού και κατ’ επέκταση μεταξύ γονέων και παιδιού. Επίσης, παιδιά των οποίων οι πατέρες συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή τους από τη βρεφική ηλικία, είναι πιο πιθανό να είναι συναισθηματικά ασφαλή και να νιώθουν περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και, καθώς μεγαλώνουν, να έχουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Γύρω στα πέντε το παιδί δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον πατέρα του!
Στη σχολική ηλικία η πατρική εμπλοκή είναι κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που έχουν στενή σχέση με τον πατέρα τους τείνουν να διαμορφώνουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, να συμπεριφέρονται λιγότερο επιθετικά και να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στις σχέσεις που θα διαμορφώσουν στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή τους.


Στην εφηβεία, ο πατέρας μπορεί επίσης να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο σε δυσκολίες που ενδεχομένως προκύπτουν ανάμεσα στον έφηβο και τη μητέρα. Επίσης, μπορεί να διευκολύνει στα προβλήματα συμπεριφοράς του έφηβου παιδιού του. Ιδιαίτερα για τα έφηβα αγόρια, ο πατέρας λειτουργεί ως ισχυρό πρότυπο και έχει άμεση επιρροή στη συμπεριφορά, στην προσωπικότητα, στις επιλογές και στις συνήθειές τους.


Ο σύγχρονος πατέρας ασχολείται με τις βασικές ανάγκες των παιδιών αλλά και με τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Εμπλέκεται ενεργά σε όλες τις αρμοδιότητες του σπιτιού και τις μοιράζεται με την μητέρα. Αυτή η ισότητα και η αρμονική σχέση μεταξύ των γονέων επηρεάζει θετικά την προσωπικότητα του παιδιού.Ο πατέρας πρέπει να είναι κοντά στο παιδί από την αρχή της ζωής του. Να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στο παιδί, μέσω του παιχνιδιού, μέσω συνομιλίας και δείχνοντας κατανόηση και στοργή. Το παιδί έτσι αποκτά ψυχική ισορροπία γιατί καταλαβαίνει ότι αξίζει τον χρόνο και την προσοχή του πατέρα του.

Ο πατέρας που συμπεριφέρεται απέναντι στο παιδί του όχι μόνο σαν δυνατός αλλα και με στοργή κρατάει στα χέρια του το κλειδί της ευτυχίας και της ψυχικής ισορροπίας του παιδιού του.Ένας πατέρας που συμμετέχει πολύ λίγο στη ζωή του παιδιού του και αυτό το πολύ λίγο το περνά αποδοκιμάζοντάς το, μαλώνοντάς το, μεταβάλλεται στη φαντασία του σαν ο χωροφύλακας του σπιτιού.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι ο γονεϊκός ρόλος του πατέρα είναι πολυσήμαντος και πολυδιάστατος. Αγγίζει την ψυχή του παιδιού με τρόπο διαφορετικό από εκείνο της μητέρας και για αυτό η ενεργή συμμετοχή του στην ανατροφή του παιδιού είναι υψηλής σημασίας.

Για αυτό μπαμπά μας σε χρειαζόμαστε!Σε ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρεις καθημερινά,που δουλεύεις και μας τα παρέχεις όλα!Αλλα να θυμάσαι,θέλουμε αναμνήσεις μαζί σου….Θέλουμε να μας μάθεις όλα αυτά τα φανταστικά πράγματα που ξέρεις να κάνεις!Δώσε μας χώρο και χρόνο να εξερευνήσουμε κάθε εσωτερική χορδή σου και να πάρουμε πράγματα από σένα!Πράγματα ουσιαστικά που θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας!

Σε αγαπάμε μπαμπά και σε έχουμε το ίδιο ανάγκη όπως και την μαμά!Για αυτό να προσέχεις τον εαυτό σου και να είσαι κοντά μας!

“Περπάτα παράλληλα με εμένα μπαμπά και κράτα σφιχτά το μικρό μου χέρι,έχω τόσα πολλά πράγματα να μάθω που ακόμα ούτε καν τα καταλαβαίνω!

Δίδαξε με πως να μένω ασφαλής από τους καθημερινούς κινδύνους.Δείξε μου πως να κάνω το καλύτερο που μπορώ στο σπίτι,στο σχολείο,στο παιχνίδι!

Κάθε παιδί χρειάζεται ένα τρυφερό χέρι για να τα καθοδηγεί όσο αυτά μεγαλώνει!Οπότε περπάτα παράλληλα με εμένα Μπαμπά!Έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε!”

Exit mobile version