Νήπιο Σχολείο

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

Ανακοινώθηκαν τα 58 συνολικά νηπιαγωγεία που θα διδάσκονται τα Αγγλικά απο την νέα σχολική χρονιά!Και συγκεκριμένα είναι τα εξής παρακάτω:

Τα 58 νηπιαγωγεία που θα διδάσκονται αγγλικά φέτος

Πέρασε λοιπόν το νομοσχέδιο της Κεραμέως αγνοώντας άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις εκπαιδευτικών και ειδικών.Και έτσι από την νέα σχολική χρονιά θα δούμε την εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας αρχικά σε 58 νηπιαγωγεία της χώρας.Σαν να λέμε “δοκιμαστική περίοδος” μέχρι να αποφασιστεί να εισαχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας!Η Αγγλική γλώσσα οπως αναφέρεται,θα διδάσκεται για 2 ώρες την εβδομάδα από εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας εν παρουσία πάντα του νηπιαγωγού.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας: “Η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας δεν γίνεται μόνο για το γλωσσικό κομμάτι αλλά και την ολόπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων των νηπίων και την ταυτότητα του ενεργού πολίτη στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.”

Επίσης αναφέρεται ως φοβερό επιχείρημα η ύπαρξη της Αγγλικής γλώσσας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς/νήπια της χώρας!Να γελάσεις η να κλάψεις πια;

Μα σοβαρά Κ.Κεραμέως μου;Να σας υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για 4χρονα παιδάκια πολλά μεταξύ αυτών που ακόμα δεν ξέρουν να γράφουν σχεδόν τίποτα,να διαβάζουν σχεδόν τίποτα φυσικά αλλά ούτε καν να μιλάνε Ελληνικά!Πολλά παιδιά πηγαίνουν στο νήπιο με προβλήματα στον λόγο που στην πορεία της χρονιάς κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση λογοθεραπείας για να προετοιμαστούν για το Δημοτικό σχολείο!Πως θα νιώσουν τα παιδάκια με αυτές τις δυσκολίες άραγε όταν θα τους προστεθεί αυτό το επιπλέον”άγχος”στην καθημερινότητα του σχολείου;Πως θα αισθανθούν άραγε παιδάκια με άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως είναι η δυσλεξία όταν ακόμα δεν είναι καν σε ηλικία ώστε να έχει αναγνωριστεί κάποιο τέτοιο πρόβλημα;Αλλά παρόλα αυτά όταν θα έρθει η ώρα της πράξης θα δείξουν μια φοβερή δυσαρέσκεια που κανείς δεν θα κατανοεί!

Σε ένα ελληνικό σχολείο έτσι και αλλιώς καθόλου φιλικό προς τα μικρά παιδιά!Χωρίς καμία κατανόηση και βοήθεια σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες.Χωρίς καν καμία εύλογη περίοδο προσαρμογής και με τις κατάλληλες μεθόδους για τα προνήπια που χρειάζονται τον χρόνο τους να συνηθίσουν στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Δεν είναι όλο αυτό απλά μια ακόμα προσπάθεια σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου;

Λέμε όχι στην σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου

Όταν για άλλη μια φορά αδιαφορήσατε για την αντίρρηση της πανελλήνιας ένωσης των νηπιαγωγών(ΟΛΜΕ και ΔΟΕ,πρόεδροι παιδαγωγικών τμημάτων)Μα ούτε αυτοί ξέρουν;

Οι ίδιοι οι νηπιαγωγοί υποστηρίζουν: “Αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες που εξυπηρετεί η εισαγωγή Αγγλικών στο νηπιαγωγείο,δεδομένου πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση επ’αυτού.”

Η Μαρία Σπανού, εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, μιλάει για τα άρθρα που εισάγονται στην προσχολική εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εισαγωγή των Αγγλικών είναι ένα άρθρο που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, η εισαγωγή Αγγλικών όπως γίνεται αναφορά στο πολυνομοσχέδιο δε θα γίνει με συστηματικό τρόπο, αλλά θα είναι μια καλλιέργεια. Εμείς οι νηπιαγωγοί λέμε το εξής: Στο Νηπιαγωγείο γίνεται μια άλλη δουλειά. Στόχος του Νηπιαγωγείου είναι η απόκτηση δεξιοτήτων γραμματισμού στα παιδιά 4-6 ετών. Αυτές οι γνώσεις είναι απαραίτητες ώστε το παιδί να διδαχτεί ανάγνωση και γραφή στο Δημοτικό. Στο Νηπιαγωγείο, γίνεται προσπάθεια ώστε το παιδί να μάθει να γράφει με δικά του γράμματα με γραμμές, να μάθει τη σύμβαση του γραπτού λόγου (από τα αριστερά προς τα δεξιά) κ.τ.λ. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο. Αλλά ενυπάρχει παιδαγωγική αξία και ουσία. Αυτές οι δραστηριότητες για να επιτευχθούν θέλουν δύο χρόνια προσχολικής αγωγής. Επίσης στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών υπάρχει αντίκτυπο. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες θέλουν να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Ό,τι χαλάει τη ρουτίνα τους, τους δημιουργεί ανασφάλεια. Πόσω μάλλον η εναλλαγή προσώπων. Στην προσχολική εκπαίδευση τίθενται οι βάσεις ώστε να μάθουν γραφή και ανάγνωση στο Δημοτικό. Το άρθρο προβλέπει την απλή παρουσία της νηπιαγωγού και αυτό γίνεται για να καλύψει το έλλειμμα ως προς την προσχολική εκπαίδευση σε καθηγητές της Αγγλικής Γλώσσας».

Όπως υποστηρίζει η κ. Σπανού, «επίσης, στην προσχολική εκπαίδευση έχουμε παιδιά που είναι δίγλωσσα, και η μητρική τους γλώσσα είναι η Αλβανική, η Βουλγαρική, κ.λπ. Ειδικά ένα προνήπιο που έρχεται στις δομές ενός νηπιαγωγείου μιλάει κυρίως τη μητρική, παρά την ελληνική γλώσσα. Επομένως, στόχος είναι ο διγραμματισμός. Το παιδί παίρνει τα ερεθίσματα της μητρικής γλώσσας από το σπίτι, και στο νηπιαγωγείο καλλιεργεί την προφορά του στην ελληνική γλώσσα. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να στηρίζει τα δίγλωσσα παιδιά και ως προς τη μητρική τους γλώσσα και ως προς την πολιτισμική τους ταυτότητα».

Νήπιο

Η υπουργός παιδείας ως ένα ακόμα λανθασμένο επιχείρημα υποστήριξε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου σε 14 ακόμα χώρες!Δεν ανέφερε όμως ότι αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται από χώρες που τα παιδιά μεγαλώνουν κατά βάση σε δίγλωσσο περιβάλλον.Επίσης δεν ανέφερε τις 24 ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία,Γαλλία,Ιταλία,Αγγλία(!)Αυστρία,Ολλανδία,Δανία και Σουηδία η πλειονότητα,τα 4/5 δηλαδή του πληθυσμού όπου κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται!

Επίσης αυτό το νέο πολυνομοσχέδιο και πρόγραμμα στα νήπια δεν υπολογίζει:

1).οτι η νηπιακή ηλικία δεν κρίνεται ως κατάλληλη ηλικία για εκμάθηση ξένης γλώσσας,αφού κανένας επιστήμονας δεν υποστηρίζει ότι χρειάζεται η εκμάθηση ξένης γλώσσας στα 4χρονα

2).αντιθέτως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να μάθει ο οποιοσδήποτε μια ξένη γλώσσα πρέπει πρώτα να έχει κατακτήσει τη μητρική του

3).εν συνέχεια και ενώ οι Έλληνες καθηγητές λοιπόν αναφέρουν ότι τα Ελληνόπουλα πάσχουν σοβαρά στα Ελληνικά μαθήματα όπως είναι η Γλώσσα,η προσθήκη νέων γνωστικών αντικειμένων μόνο περιττή είναι

4).επιπλέον καθετί “ξένο” και καινούργιο σαν αυτό,διασπά την συνοχή και την εκπαιδευτική σχέση μεταξύ νηπιαγωγού και νηπίου

5).με πιθανές επιπτώσεις γενικότερα στην ανάπτυξη των παιδιών

Τι θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία

Ως συμπέρασμα βγαίνει ότι η προσθήκη της Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο δεν εξυπηρετεί κανέναν παιδαγωγικό σκοπό,όπως αναφέρουν άλλωστε και οι καθηγητές παιδαγωγικών σχολών!Οδηγεί μόνο στην σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου.

Τι θα λέγατε αγαπητή Κ.Κεραμέως να ακούσετε για μια φορά και τους ειδικούς σε κάθε κλάδο;Όπως τους νηπιαγωγούς τώρα σε αυτόν τον κλάδο της εκπαίδευσης που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι είναι πραγματικά χρήσιμο και εύκολα διαχειρίσιμο σε αυτές τις ηλικίες!Αλλα και όπως υποστηρίζουν και τόσοι άλλοι ειδικοί!

Λέμε όχι στα μαθήματα αγγλικών στο νηπιαγωγείο

Προλαβαίνετε να το αναιρέσετε,ειλικρινά θα είναι πιο τίμια και αποδεχτή μια τέτοια κίνηση σας από το να αφήσετε να χαθεί η τόση πολύτιμη παιδική ηλικία!Απο το να είστε η αιτία το νηπιαγωγείο,ο πρώτος χώρος κοινωνικοποίησης για ένα παιδί να μετατραπεί σε ένα όλο και πιο δυσάρεστο περιβάλλον για τους μικρούς μαθητές που πηγαίνοντας πρώτη φορά σχολείο έχουν ήδη να έρθουν αντιμέτωποι με πολλά καινούργια πράγματα για αυτούς!Γιατι να τα φορτώσετε κι άλλο;Χαρούμενα τα θελουμε στο σχολείο!Όχι με επιπλέον άγχος και ανησυχίες!

Κάντε και μια φορά επιτέλους το σωστό!

About Author

27 years old,wife and mommy of 3 boys!
beauty blogger,beauty editor
addicted to: love,lipsticks and chocolate!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Total
33
Share
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial