Άλλο blogger και άλλο influencer!

2
261

Όχι για να μην μπερδεύεσαι δηλαδή!Δεν ξέρω κατά πόσο σε εχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους άρθρα(αλήθεια σε τι κατηγορία θα το έβαζες εσύ αυτό το άρθρο;να με διαφωτίσεις και μένα δηλαδή)αλλα αγανάκτησα η γυναίκα!

Όχι εντάξει εννοείται πως κάνω πλάκα,απλά χαζεύοντας στο αγαπημένο Instagram μου ήρθε η έμπνευση!Δεν το παθαίνω και σπάνια αυτό θα μου πεις!Και ξαφνικά αρχίζω και γράφω!Όπου κι αν βρίσκομαι και με όποιο μέσο κρατάω στα χέρια μου εκείνη την ώρα(μεταξύ μας τώρα κατά 90% αυτό θα είναι το κινητό μου,αλλά μπορεί και το ημερολόγιο μου)πάντως για το laptop δυσκολακι πλέον!Όνειρο άπιαστο μην σου πω!

Πρέπει λοιπόν την ώρα που μου έρθει η έμπνευση να τρέξω να την καταγράψω!Σαν τους δημοσιογράφους και τις ειδήσεις που σκάνε και τρέχουν να τις δημοσιεύσουν πρώτοι,ένα πράγμα!Μόνο που εμένα δεν είναι θέμα πρωτιάς,αλλα καθαρά θέμα ροής και διάθεσης!Αν πετύχω να καταγράψω την έμπνευση μου την στιγμή που πετάγεται σαν μια λαμπίτσα πάνω από το κεφάλι μου,τότε δυο θα ειναι τα σιγουρακια:αβίαστο γραμμένο κείμενο χωρις δυσκολία και γρήγορο ανέβασμα/δημοσίευση του.Σημαντικά και τα δυο ετσι;

Γιατι έτσι λειτουργούμε εμείς οι bloggers.

-Οι ποιες;

-Οι bloggers.

-Αα Ναι εσεις οι influencers,instagramers και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο!

-Οπα φίλε κάπου έχεις μπερδευτεί.Άλλο blogger άλλο influencer!Και τα δύο μαζί γίνεται αν θες αλλα και τα δυο με την σημασία του ενός δεν υφίσταται.

-Γιατί ποια η διαφορά;Αφού όλες/όλοι εσείς είστε με ένα κινητό στο χέρι,ενα Instagram μονίμως ανοιχτό,πολλές φωτογραφίες αα και πολλά giveaways φυσικά!

Και κάπως έτσι ξεκινάει το μπέρδεμα.

Ναι,κοινά σε όλες αυτές τις ιδιότητες που έχουν να κάνουν με τα social media και τον ιντερνετικό κόσμο γενικά,υπάρχουν.Όμως η κάθε ιδιότητα έχει και κάτι μοναδικό και ναι ειναι λίγο άσχημο να τις τσουβαλιάζουμε όλες.Άλλωστε κάθε τρεις και λίγο θα ακούς να σκάνε νέοι ονομαστικοί όροι και ιδιότητες.

Ας πούμε η βασική ομοιότητα μεταξύ των bloggers και των influencers είναι ότι και οι δύο ιδιότητες με την δραστηριότητα τους στον διαδικτυακό κόσμο μπορεί να επηρεάσουν και να ασκήσουν μια επιρροή!

Όμως η μια ιδιότητα που μετράει κιόλας χρόνια και σίγουρα πολλά περισσότερα από όλες αυτές τις τελευταίες τάσεις και που για αυτήν με ενδιαφέρει να σου μιλήσω και εκτενέστερα κιόλας,είναι αυτή του/της blogger!

Το blogging άρχισε να αναπτύσσεται το 2004,ομως η αρχή του μετράει ήδη κάποια χρόνια πίσω στο εξωτερικό!Που στο εξωτερικό φυσικά και θεωρείται επάγγελμα πλέον!

Τώρα όσον αφορά την χώρα μας,το blogging έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερους bloggers βλέπεις να ξεπηδούν και να εμφανίζονται τριγύρω!Προσωπικά,μου αρέσει αυτό!Μου αρέσει που η κοινότητα των Ελληνικών blogs μεγαλώνει αν και σίγουρα δεν είναι οπως λίγα χρόνια πίσω.Πλέον τα νέα blogs που σκάνε συνήθως είναι πιο»προετοιμασμένα»και ως προς το στήσιμο και την εμφάνιση τους και ως προς το περιεχόμενο τους.Η για να το πω καλύτερα,πλέον ειναι πιο….διαβασμένα!

Για να μην ξεφεύγω απο το θέμα όμως,blogger ειναι κάποιος που στην κατοχή του έχει κάποιο blog και αρθρογραφεί.Και για να σε προλάβω το ξανά τονίζω έχει δικό του blog.Όχι απλά αρθρογραφεί για άλλα blogs η sites.

Γράφει λοιπόν κείμενα,ανεβάζει φωτογραφίες και οτιδήποτε θέλει να πλαισιώσει γύρω από αυτό!Τα blogs άλλωστε θεωρούνται μια πηγή εναλλακτικής δημοσιογραφίας όποια κι αν είναι η θεματολογία τους,γιατί έχουν πάντα κάποιον σκοπό.Είτε ενημερωτικό,είτε προωθητικό/διαφημιστικό,οποιοσδήποτε σκοπός κι αν εκφράζεται μέσω ενός blog,πάντα θα έχει την πινελιά και την υποκειμενική άποψη του εκάστοτε blogger!

Ένας blogger περνάει πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη για να γράψει ένα κείμενο!Χρειάζεται έμπνευση,συγκέντρωση και χρόνο για να μπορέσει να καταγράψει τις σκέψεις του και να εκφραστεί μέσα από τον γραπτό λόγο.Ακόμα και αν το άρθρο του είναι διαφημιστικού χαρακτήρα,απαιτεί τον δικό του δημιουργικό χρόνο και προσωπική δουλειά!

Ένας influencer δεν το κάνει αυτό!Ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση των συνεργασιών του μέσω των social media και κυρίως μέσω του Instagram!Εκεί και αν εμφανίζονται σαν τις κατσαρίδες που λένε!Δεν τους προλαβαίνεις πια!

Πολλά προφίλ με πιο»επαγγελματικό»στήσιμο και φωτογραφίες και πολλούς χιλιάδες ακόλουθους,που έχουν ως στόχο την αξιοπιστία τους προς το κοινό τους κάνοντας τους και συνεχώς νέες προτάσεις αγορών και προϊόντων.Influence marketing λοιπόν.Κατι που επισης στο επιχειρηματικό κομμάτι υπήρχε πάντα αλλα οχι με τον σημερινό συνηθισμένο τρόπο!Παλιά γνωρίζαμε την προώθηση των προϊόντων μονο μέσω του κλασσικού τρόπου της διαφήμισης και συνήθως μέσω των πιο διάσημων προσώπων.Πλέον οι εταιρίες τείνουν να επιλέγουν πρόσωπα της διπλανής πόρτας που απλα έχουν ένα ευρύ κοινό στα κοινωνικά δίκτυα και με τον τρόπο τους επηρεάζουν τους ακόλουθους τους.Ένας influencer χρειάζεται κυρίως δυνατό #instafeed και αρκετούς followers φυσικά!

Τώρα αν ολοι αυτοί αξίζουν το κλικ και το follow button σου,είναι άλλο μεγάλο θέμα!

Προσωπικά μέσα από αυτο μου το άρθρο δεν θέλω να υποτιμήσω καμια απο τις δύο ιδιότητες,αλλά μέσα από μια μικρή σύγκριση ήθελα να επισημάνω τις διαφορές μεταξύ τους και να φωνάξω ότι ΑΛΛΟ BLOGGER ΑΛΛΟ INFLUENCER!Θες να αυτο-αποκαλείσαι και με τα δύο;Εφόσον μπορείς να τα κάνεις να λειτουργούν συνδυαστικά τότε φυσικά και μπορείς!

Όμως όταν κάποιος απλώς ανεβάζει ωραίες και ποιοτικές φωτογραφίες,η διοργανώνει διαγωνισμούς στα social media του,η σε κάθε του φωτογραφία σου μιλάει και σου πλασάρει και από μια εταιρία,αυτο δεν τον κάνει blogger!Αυτός είναι ο γνωστός τίτλος του influencer!

Άλλωστε να σου πω και κάτι ακόμη;Πολλοί bloggers δεν έχουν καν τους χιλιάδες followers στα social media τους κι όμως τα άρθρα τους διαβάζονται και τα blog τους είναι αρκετά αναγνωρίσιμα!

Ένας influencer όμως καλώς ή κακώς(κακώς αν θες την προσωπική μου γνώμη)μετριέται απο τους followers τους!

Τον blogger λοιπόν θα τον βρεις κάπου σε μια γωνίτσα να μοιράζει τις σκέψεις του αρθρογραφώντας γιατι αυτη ειναι η μεγάλη του δύναμη και το μεγάλο του πάθος!

Να σαν εμένα καλή ώρα!

Κλείνοντας ενα thumbs up για τους bloggers ρε guys!Αξίζουν και το κλικ σας στα άρθρα τους που όλο και κάτι έχουν να σου πουν,αξίζουν και το follow button σου για να μην χάνεις κάθε νέα τους ανάρτηση!Βασικά ο κόπος τους αξίζει λιγάκι να ανταμειφθεί παραπάνω,δεν νομίζεις;

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικό άρθρο, Κάτια! Είχα καιρό να διαβάσω κάτι τόσο καλό σε blog! Ο blogger παράγει περιεχόμενο αυθεντικό με πολλή δουλειά όπως είπες. Υπάρχει όντως μεγάλη παρανόηση σε αυτό το κομμάτι, αλλά στο χέρι μας είναι να το ξεκαθαρίσουμε όπως ακριβώς έκανες εσύ με τόση ευγένεια!

Απάντηση