5 + 1 δραστηριότητες στο σπίτι για να απασχολήσεις ένα νήπιο!

Αν και αυτό το άρθρο το είχα ξεκινήσει λίγο διάστημα πριν νομίζω πως τώρα είναι πιο χρήσιμο απο ποτέ,αφού με το κλείσιμο των σχολείων και την επιτακτική ανάγκη για παραμονή στο σπίτι ήρθε η ώρα να ανέβει!Ποιες απλές αλλα δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι αγαπάνε τα παιδιά μου και τα απασχολούν για περισσότερη ώρα από πολλά αλλα παιχνίδια μέσα στην ημέρα;

Πίνακας

Αγαπημένη δραστηριότητα όλης της οικογένειας είναι η ζωγραφική στον πίνακα είτε η ελεύθερης μορφής είτε η πιο θεματικής….

Ο πίνακας έχει δύο όψεις μια για κιμωλία και μια για μαρκαδόρο που αυτό δίνει την δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν και να απασχολούνται ταυτόχρονα παραπάνω απο 2 άτομα!Τα πιο μικρά ηλικιακά μέλη της παρέας ζωγραφίζουν φυσικά ελεύθερα ότι μπορούν να κάνουν τα μικρά χεράκια τους ενώ με τον μεγαλύτερο γιο πολλές φορές ζωγραφίζουμε πάνω σε πιο συγκεκριμένες δημιουργίες αλλα πολλές φορές κάνουμε και ασκήσεις που του αρέσουν πολύ….

Τις μπογιές για τον άσπρο-πίνακα αλλα και τις κιμωλίες τις προμηθεύτηκα απο το ικεα!Οι μπογιές για τον πίνακα έρχονται σε συσκευασία των 4 τεμαχίων μαζί με σφουγγαράκι.

Χειροτεχνίες/δημιουργική ζωγραφική

Όλα αυτά τα είδη τα έχω αποθηκευμένα σε αυτά τα άσπρα κουτιά απο ικεα

Κυρίως για την δημιουργική απασχόληση του μεγάλου έχω προμηθευτεί διάφορα αντικείμενα που αφορούν την κατασκευή χειροτεχνιών όπως χρησιμοποιούν και στο νηπιαγωγείο!Κάποια τέτοια απαραίτητα αντικείμενα για παιδικές κατασκευές/χειροτεχνίες είναι φυσικά: το ψαλίδι,η κόλλα,τα χρωματιστά χαρτιά,τα διακοσμητικά αξεσουάρ όπως είναι για παράδειγμα τα ματάκια και φυσικά πολλές μπογιές!

Την ξύλινη αλφάβητο(παζλ εκπαιδευτικό με γράμματα και αριθμούς) την χρησιμοποιεί πολύ για το κομμάτι της αντιγραφής που είναι ένα στάδιο της νηπιακής ηλικίας να προσπαθούν να αποτυπώσουν γραπτώς αυτό που βλέπουν!Η εικόνα και η παρατήρηση των γραμμάτων βοηθάει πολύ στο κομμάτι της μνήμης….Φυσικά το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι μας έχει βοηθήσει πολύ και στην εκμάθηση των γραμμάτων που είναι και ο σκοπός του αντικειμένου με πραγματικά ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο!Είναι ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί πολύ!

Φτιάχνοντας κολάζ

*Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο ξύλινο παιχνίδι με τα ξυλαράκια στο πάνω μέρος βοηθάει και στην εκμάθηση των αριθμών απο το 1-10!


Παζλ

Παζλ ενα παλιό και γνωστό είδος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς αλλα και μεγάλους!Ωστόσο αξίζει να σημειώσω πως δεν είναι δεδομένο πως θα αρέσει σε όλα τα παιδιά και αυτό δεν είναι ανησυχητικό!

Στον μεγάλο μου γιο πλέον του αρέσουν πολύ τα παζλ!Στο εμπόριο θα βρεις μεγάλη ποικιλία με ότι παζλ μπορείς να φανταστείς!Προσωπικά προτείνω να είναι κάποιο σχέδιο που να προτιμάει το παιδί όπως π.χ. να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο κάποιος αγαπημένος παιδικός ήρωας του παιδιού,όπως είναι για τα αγόρια μου οι pj masks!Το επόμενο βασικό κριτήριο είναι φυσικά η ηλικία του παιδιού που θα σε οδηγήσει στην κατάλληλη επιλογή αριθμού των κομματιών….Βέβαια πάντα ο άξονας μας είναι το δικό μας παιδί και οι δικες του ατομικές ικανότητες και προτιμήσεις!

Τα παζλ είναι από μόνα τους μια κατηγορία παιχνιδιού με εκπαιδευτικό χαρακτήρα,ωστόσο πέρα από τα πιο απλά που έχουν να κάνουν με την αποτύπωση κάποιας συγκεκριμένης παράστασης και θα βρεις μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο,υπάρχουν και άλλα είδη που παράλληλα με την όλη διαδικασία μαθαίνουν και κάτι πιο συγκεκριμένο στο παιδί!

Τέτοια εκπαιδευτικά παζλ είναι της Djeco duplo που το παιδί καλείται να φτιάξει τα σωστά ζευγάρια ανά δύο κομμάτια!Το πρώτο της δικής μας συλλογής είναι το σχέδιο με τα αντίθετα που πρωταγωνιστές σε όλα τα κομμάτια είναι μια ομάδα αγαπημένων ζώων!Για ηλικίες 2+.

Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που δίνει την δυνατότητα στα μικρά παιδιά να μάθουν τις αντίθετες έννοιες!

Επίσης από τα πρώτα μας εκπαιδευτικά παζλ που τα παιδιά παίζανε συνέχεια είναι και της εταιρίας AS και της σειράς“εξυπνούλης” με θέμα επαγγέλματα & οχήματα που μαθαίνει στα παιδιά διάφορα επαγγέλματα και τα μέσα μεταφοράς τους και είναι ιδανικό για ηλικίες 2+ Περιέχει πολύχρωμες κάρτες που έχουν μεγάλο μέγεθος, ώστε να πιάνονται εύκολα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Το παιδί παίζοντας εξασκεί ταυτόχρονα τις κινητικές του ικανότητες και αναπτύσσει τη λογική και την παρατηρητικότητά του.

Πολύ αγαπημένο!

Και φυσικά τα βιβλιό-παζλ είναι πολύ ενδιαφέρον για τους μικρούς αναγνώστες που πάντα έχουν και κάτι να τους μάθουν!Ποικιλία σε τέτοια βιβλία-παζλ που έρχονται σε κουτί περιέχοντας το άκρως βοηθητικό και με τα ρυθμικά στιχάκια βιβλιαράκι μαζί με τα κομμάτια παζλ,ιδανικό ακόμα και για πιο μικρές ηλικίες ώστε να έχουν μια πρώτη επαφή με την δραστηριότητα του παζλ,θα τα βρεις απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Για ηλικίες 0-2.

Βρες το βιβλίο “Τα αντίθετα” εδώ

Δες εδώ και άλλα βιβλία-παζλ


Εκπαιδευτικά επιτραπέζια

Πολύ αγαπημένο είδος που μας κρατάει για αρκετή ώρα το ενδιαφέρον και την αγωνία φυσικά του ποιος θα νικήσει, είναι τα επιτραπέζια που λόγω της ηλικίας που απευθύνονται περιέχουν συνήθως και κάποιον εκπαιδευτικό σκοπό πέρα από τον σίγουρα διασκεδαστικό τους χαρακτήρα!

Μια τέτοια σειρά με εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια για μικρές ηλικίες όπως σου ανέφερα και παραπάνω είναι ο “Εξυπνούλης” απο την AS company που πραγματικά κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία σε αυτό το είδος!

✔Η πιο πρόσφατη επιλογή μας ήταν το“Μαθαίνω να τρώω” που απευθύνεται σε ηλικίες 4+

Περιέχει πολύχρωμες, εικονογραφημένες κάρτες και μια ρουλέτα, σχεδιασμένες για να μάθουν στα παιδιά τις διάφορες ομάδες τροφίμων και τα χαρακτηριστικά μιας πλούσιας και ισορροπημένης διατροφής. Πρωταγωνιστής σε αυτό το παιχνίδι είναι ο μικρός Σεφ που ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα τρόφιμα. Οι παίκτες καλούνται να βρουν μια κάρτα-τρόφιμο για κάθε ομάδα και να την τοποθετήσουν στην καρτέλα-μενού τους, μιμούμενοι με αυτόν τον τρόπο ένα πλήρες ημερήσιο γεύμα που περιλαμβάνει δημητριακά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά φρούτα και φυσικά επιδόρπιο! Βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της λογικής και την ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων όπως και τη διέγερση της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

✔Αλλά και στην εταιρία “Desyllas” θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια και αρκετά διασκεδαστικά.Τα “Φραουλομαζέματα” απευθύνονται σε ηλικίες 4+ και είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί από 2-4 άτομα!

Μάζεψε τις πιο νόστιμες φραουλίτσες! Ψάξε στο δάσος για τις πιο νόστιμες φράουλες και μάζεψε 10 από αυτές στο καφάσι. Όμως σε αυτό το μέρος δεν είσαι μόνος, πέρα από τους υπόλοιπους παίκτες που ψάχνουν για τις καλύτερες φράουλες, κυκλοφορεί ένα σκανδαλιάρικο σκυλάκι κι ένα ζωηρό πουλάκι!

Άκρως διασκεδαστικό που μαθαίνει στα παιδιά φυσικά να περιμένουν την σειρά τους αλλα και το να προσθέτουν/αφαιρούν φράουλες στο καφάσι τους ανάλογα τις οδηγίες που τους τυχαίνουν!

Επίσης πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια μνήμης για γονείς και παιδιά θα βρεις απο την Βρετανική εταιρία orchard toys!Η δική μας πρώτη αγορά ήταν η Shopping list,ένα βραβευμένο παιχνίδι που μέσα από αυτό διασκεδάζουν αγωνιζόμενοι για να γεμίσουν το καλάθι με τα ψώνια.Σε αυτό το παιχνίδι μνήμης πρέπει να είσαι ο πρώτος που θα βρει και θα γεμίσει το καρότσι,με τα αντικείμενα καταλόγου τα ψώνια!

No best seller προϊόν,παιχνίδι παρατηρητικότητας και μνήμης,ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για 3+

Τα παιδιά πραγματικά διασκεδάζουν πολύ με αυτό το παιχνίδι!

Μπορείς να το βρεις εδώ


Ξύλινα τουβλάκια

Ξύλινα τουβλάκια από τα jumbo

Πιο κλασσικό παιχνίδι και για μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος που με τον δικό του τρόπο αναπτύσσει την δημιουργικότητα και την φαντασία του παιδιού αλλα βοηθάει και στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας….Τα αγαπημένα και διαχρονικά τουβλάκια που μαζί τους μπορούν να φτιάξουν ότι ταξιδεύει στον φανταστικό κόσμο του μυαλού τους!Στο εμπόριο πλέον θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε ξύλινα τουβλάκια,μια οικονομική λύση που σίγουρα αξίζει είναι απο τα jumbo τα οποία έρχονται μέσα σε κουβά των 50 τεμαχίων!

Γιατί ξύλινα όμως;Αξίζει να σημειώσουμε δυο παραπάνω στοιχεία για την σημασία του ξύλινου παιχνιδιού ως μια extra ενδιαφέρουσα πληροφορία:

“Τα ξύλινα παιχνίδια είναι ασφαλή και ως υλικό συμβάλλει στην υγεία και την ευζωία των παιδιών. Είναι πια ξεκάθαρο ότι η σύνδεση με τη φύση μέσω της επαφής με το ξύλο βελτιώνει την πνευματική και σωματική ευζωία. Έρευνες απέδειξαν ότι στην εκπαίδευση όπου υπάρχουν ξύλινα παιχνίδια αυξάνεται το επίπεδο μάθησης, με καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις, στην συγκέντρωση και την προσοχή των μαθητών.Τα ξύλινα παιχνίδια συμβάλλουν αποτελεσματικά στην φυσική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Με τον συνεχή εμπλουτισμό των ξύλινων παιχνιδιών που προσφέρεται σήμερα, είναι ένας κόσμος που παιδιά και γονείς μπορούν να ανακαλύψουν μαζί.”

Πηγή :

Βιβλιογραφία:

  • Designing the Creative Child -Make It Wood Organization – Benefits of Wooden Toys

Παιδικά βιβλία

Προσπαθώ να τα διαχωρίζω λίγο ανά ηλικία η είδος και φυσικά να τοποθετώ μαζί τα βιβλία που είναι της ίδιας σειράς.Ξεχωριστά έχουμε τα βιβλία με ασκήσεις/δραστηριότητες.

Μετά από τόσες παιδικές βιβλιοπαρουσιάσεις που βλέπεις στο blog δεν γινόταν να μην είναι αυτή η κατηγορία μέσα!Καθώς ενα καλό βιβλίο πάντα είναι μια καλή παρέα!Για την δική μας οικογένεια η ενασχόληση μας με τα βιβλία είναι πλέον καθημερινή….για αυτό και η συλλογή μας όλο και μεγαλώνει!

Στην δική μας συλλογή η γκάμα είναι πολύ μεγάλη:

✔Βιβλία από χοντρό χαρτόνι ιδανικά για τα πιο μικρά χεράκια από την βρεφική ηλικία μέχρι εκεί γύρω στους 18 μήνες/2 έτη

✔Βιβλία προσχολικής και νηπιακής ηλικίας 2-5 ετών

✔Βιβλία διαδραστικά με παραθυράκια,μουσική και άλλες δραστηριότητες

✔Παραμύθια

✔Εποχιακά βιβλία/βιβλία διακοπών

✔Βιβλία γνώσεων/δραστηριοτήτων με ασκήσεις και παιχνίδι

✔Βιβλία με αυτοκόλλητα η ζωγραφική

✔Βιβλία συμπεριφοράς

Στην στήλη του blog παιδικό βιβλίο βρίσκεις συνεχώς καινούργιες προτάσεις παιδικών βιβλίων όλων των παραπάνω υποκατηγοριών!Εδώ αν σε ενδιαφέρει μπορείς να δεις μερικούς από τους πολλούς και αγαπημένους εκδοτικούς οίκους που συνεργάζεται το blog για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα!

Εμείς είμαστε πλέον στην δεύτερη βιβλιοθήκη που γεμίζουμε με βιβλία και κυρίως παιδικά!Για αυτό και οι προτάσεις παιδικού βιβλίου στο blog δεν σταματάνε ποτέ και θα βρεις σίγουρα στις παρουσιάσεις μας ότι βιβλίο ψάχνεις!Τα παιδιά πλέον έχουν μάθει να παίρνουν το βιβλίο που θέλουν να το εξερευνούμε μαζί και να το επιστρέφουν στην θέση τους!Είναι μια αγαπημένη μας συνήθεια….


Αυτές ήταν οι δικές μας 5+1 αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών στο σπίτι που πραγματικά απασχολούνται δημιουργικά για ώρα….Ελπίζω να σου άρεσε αυτό το άρθρο και να σου φάνηκε χρήσιμο για αυτές τις μέρες!

Απάντηση