The Smell of Mommy

4 παιδικά βιβλία για το σχολείο από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Οι σημερινές βιβλιοπροτάσεις αφορούν 4 παιδικά βιβλία για το σχολείο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τα οποία παραλάβαμε πρόσφατα. Ιδανικά βιβλία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για άνοιγμα συζητήσεων με τα ίδια τα παιδιά γύρω από τους σχετικούς προβληματισμούς τους.

•Τη δασκάλα μου αγαπώ

Ένα βιβλίο από μια πολύ όμορφη καινούργια παιδική σειρά των εκδόσεων Ψυχογιός.Λίγο καιρό πριν είχαμε την χαρά να λάβουμε άλλα δύο υπέροχα βιβλία αυτής της σειράς.Το συγκεκριμένο ωστόσο πιο επίκαιρο από ποτέ,αγγίζει πολύ γλυκά το θέμα του σχολείου και την σχέση παιδιού και δασκάλας.

«Γρήγορα,ώρα για σχολείο!Με περιμένει η δασκάλα μου να κάτσω στο θρανίο.Μια όμορφη ιστορία που δείχνει πόσο ευχάριστα μπορεί να περάσει ένα παιδάκι στο σχολείο του χάρη σε μια γελαστή δασκάλα.»

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι γεμάτη χρώματα,χαρά και ζωντάνια που τραβάει αμέσως το παιδικό βλέμμα.Το κείμενο του αποτελείται από μικρά στιχάκια με ομοιοκαταληξία και εύκολο λεξιλόγιο που ακούγονται πολύ ευχάριστα,εύηχα και οικεία στα μικρά παιδιά.

Είναι ένα βιβλίο ιδανικό για τις πρώτες δύσκολες μέρες προσαρμογής όταν ένα μικρό παιδί ξεκινάει το σχολείο. Το κείμενο του βασίζεται στην όμορφη σχέση μεταξύ μαθητή και δασκάλας και των συναισθημάτων που δημιουργούνται μέσα από αυτή την καθημερινή επαφή τους.Γιατί τα παιδιά είναι σημαντικό να είναι κοντά με την δασκάλα τους και έχουν ευχάριστα συναισθήματα για εκείνη….Η για εκείνον όταν φυσικά ο δάσκαλος είναι άνδρας!

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας….

Βιβλίο: Τη δασκάλα μου αγαπώ

Συγγραφέας: Τζάιλς Αντρέ

Εικονογράφηση: Έμμα Ντοντ

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Έκδοση: Μάρτιος 2020

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Βρες το βιβλίο εδώ

Στη ίδια σειρά κυκλοφορούν: Τη μαμά μου αγαπώ,Τον μπαμπά μου αγαπώ,Το μωρό μας αγαπώ

Μια σειρά βιβλίων που αξίζει να υπάρχει στην παιδική βιβλιοθήκη κάθε παιδιού νηπιακής ηλικίας!

•Ένα φίδι στο σχολείο μου!

Ένα βιβλίο από τον Νο 1 ευπώλητο συγγραφέα παιδικών βιβλίων στη Μεγάλη Βρετανία.

«Στη Μιράντα αρέσει να είναι διαφορετική.Τη μέρα που ο δάσκαλος τους ζητάει να φέρουν το κατοικίδιο τους στο σχολείο,η Μιράντα παρουσιάζει σε όλους το πολύ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ κατοικίδιο της….την Πηνελόπη,το φίδι. Όμως,η κυρία Φούσκωμα,η διευθύντρια πιστεύει ότι τα φίδια πρέπει να απαγορεύονται στα σχολεία. Βέβαια,η Πηνελόπη έχει άλλη άποψη….»

Προσοχή υπάρχει ένα φίδι στο βιβλίο!

Ένα άκρως διασκεδαστικό βιβλίο με γρήγορη ροή στον λόγο και στην εξέλιξη της ιστορίας.Το κείμενο του είναι τόσο περιγραφικό σε σημείο να προκαλεί απίστευτο γέλιο στον μικρό ακροατή/αναγνώστη.Ο λόγος του είναι απόλυτα χιουμοριστικός.Όπως και οι εικόνες του που πέρα από κωμικές είναι και χαρακτηριστικές.Αφού λόγος και περιγραφή συνεισφέρουν στην απόλυτη φαντασία που περιέχει αυτό το βιβλίο!

Άντε και έχεις για κατοικίδιο σου έναν πύθωνα,θα μπορούσες να το πας βόλτα μια μέρα μέχρι το σχολείο σου;Η μήπως θα μπορούσες να πας έναν ελέφαντα,έναν γορίλα,έναν κροκόδειλο;

Με λίγη φαντασία και πολύ χιούμορ όλα γίνονται!

Βιβλίο: Ένα φίδι στο σχολείο μου!

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Ουάλιαμς

Εικονογράφηση: Τόνι Ρος

Σελίδες: 32

Προτεινόμενη ηλικία: 5+

Βρες το βιβλίο εδώ


Δύο βιβλία από την γνωστή λογοτεχνική σειρά κατανόησης και ανάγνωσης/φρουτοπαρέα των εκδόσεων Ψυχογιός που κάθε βιβλίο περνάει και ένα μήνυμα….

Και τα δυο βιβλία ανήκουν στην Σειρά/Φρούτο Φραουλίτσα για 5-6 ετών-κατανοώ και διαβάζω μικρές ιστορίες μέχρι 1500 λέξεις για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’δημοτικού

Το μεγάλο σχολείο

Από την σειρά βιβλίων ευέλικτη ζώνη-φιλαναγνωσία-μαθαίνουμε για….

τις παιδικές ανασφάλειες.Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

«Παιδιά,θυμάστε την Παναγιώτα που μια μέρα φοβόταν έναν δράκο;Αφού ξεπέρασε αυτόν τον φόβο της,τώρα έχει άλλες ανησυχίες: περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει επιτέλους,στο δημοτικό,το “μεγάλο σχολείο”. Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα!Πως θα είναι άραγε η πρώτη μέρα στο δημοτικό;Θα τα καταφέρει η Παναγιώτα;Πως μπορούν να βοηθήσουν οι καλοι της φίλοι Γιώργος και Δώρα,οι γονείς,η δασκάλα και η γιαγιά της;»

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό αποτελεί μια σημαντική περίοδο προσαρμογής για κάθε παιδί που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.Το μεγάλο σχολείο όπως το αποκαλούν είναι μια μεγάλη αλλαγή στα μάτια των μικρών παιδιών!Αρχικά από την εικόνα του κτηρίου,το προαύλιο,τις τάξεις,τα θρανία,τις τουαλέτες….Περισσότερα παιδιά,περισσότεροι δάσκαλοι,μεγαλύτεροι χώροι!Τα παιδιά από την παιγνιώδη ενασχόληση του νηπιαγωγείου περνούν σε προγραμματισμένη διαδικασία με αναμενόμενες επιδόσεις.

Αυτό το βιβλίο μας δίνει και μερικές πρακτικές συμβουλές για την σωστή διαχείριση του χρόνου σχετικά με τα παιδιά και την σχολική τους ρουτίνα.Πολύ χρήσιμες. Θα τις δούμε σε κάποιο επόμενο σχετικό άρθρο.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη από τους γονείς τους για να μπορούν να μεγαλώνουν με αυτοπεποίθηση!Για να μπορέσουν να κάνουν κάθε επόμενο βήμα στην ζωή τους είτε στην σχολική ηλικία είτε αργότερα….

Είναι ένα βιβλίο που μιλάει μέσα από την πραγματικότητα και τα μάτια των παιδιών. Ωστόσο στο τέλος καταφέρνει να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για όσα παιδάκια πρόκειται να προετοιμαστούν για το «μεγάλο σχολείο» Με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάει να ξεφύγουν από το άγχος και να εστιάσουν στα θετικά αυτής της μετάβασης.Φυσικά πολύτιμη σε αυτό το στάδιο είναι η βοήθεια γονέων και δασκάλων για κάθε παιδί.

Ο λόγος του κειμένου είναι αρκετά οικείος και κατανοητός για τα παιδιά αυτών των ηλικιών.Η εικονογράφηση του θυμίζει μια άλλη εποχή σαν μια σκιτσογραφία πολύ ζωντανή και ευφάνταστη!

Βιβλίο: Το μεγάλο σχολείο

Συγγραφέας: Γιούλη Μιγγείρου(Ψυχολόγος)

Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου

Σελίδες: 64

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Βρες το βιβλίο εδώ

•Ο νταής του σχολικού

Άλλο ένα βιβλίο από την σειρά βιβλίων ευέλικτη ζώνη-φιλαναγνωσία-μαθαίνουμε για….

τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

«Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούργια χρονιά,δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού,ο….πώς τον λένε,κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο.Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν….»

Άλλο ένα βιβλίο της ίδιας σειράς που προσεγγίζει και πάλι το σχολείο ωστόσο αυτή την φορά εστιάζει σε ένα πιο συγκεκριμένο πρόβλημα που συναντάμε στο σχολικό περιβάλλον.Ένα θέμα που δυστυχώς απασχολεί και προβληματίζει πολλά παιδιά στις μέρες μας.Φυσικά και στο παρελθόν υπήρχε απλά δεν γινόταν τόσο γνωστό και δεν έπαιρνε συνήθως μεγάλες διαστάσεις.

Σχολικός εκφοβισμός η αλλιώς bullying μια μάστιγα της εποχής μας που ακούμε πολύ συχνά να συμβαίνει και δυσκολεύει πολύ την σχολική ζωή των παιδιών.Και αυτό το βιβλίο με τον δικό του μοναδικό τρόπο καταφέρνει να δείξει πως ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός μπορεί να έχει μια θετική εξέλιξη.

Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει το ένα παιδί να μπει στην θέση του άλλου.Πέρα από τις εμφανείς διαφορές που μπορεί να έχουν να βρουν τα κοινά στοιχεία που μπορεί να τους ενώνουν.Είτε αυτό αφορά την εμφάνιση,είτε τον χαρακτήρα είτε ένα απλό η αστείο κοινό χαρακτηριστικό!Όπως το ίδιο τους όνομα για παράδειγμα!

Και το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν καταφέρνει να έχει αίσιο τέλος στην ιστορία και να αναδείχνει την θετική πλευρά που μπορεί να έχει μια όχι και τόσο καλή σχέση ανάμεσα σε δυο παιδιά.

Βιβλίο: Ο νταής του σχολικού

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγούρος

Σελίδες: 48

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Βρες το βιβλίο εδώ

Η σειρά Κατανόησης και Ανάγνωσης Φρούτα:

Τα βιβλία αυτής της σειράς αποτελούν μια πρώτη επαφή με τον μοναδικό κόσμο της λογοτεχνίας.Με θέματα που συναντάς στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού και με ενδιαφέροντα κάθε παιδικής ηλικίας.Σκοπός μια καλύτερη αντιμετώπιση σε όλα τα στάδια της ψυχικής και πνευματικής ανάπτυξης.Και φυσικά να καταφέρουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα!

Επιπλέον τα Φρούτα έχουν στόχο να βοηθήσουν το παιδί: να κατανοήσει καλύτερα και σταδιακά τον γραπτό λόγο αρχικά μέσω της ανάγνωσης μαζί με τον γονιό του και μετά αρχίζοντας να συλλαβίζει και να διαβάζει λέξεις.Η ανάγνωση θα το βοηθήσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του,να αναπτύξει την περιέργεια του,να μάθει νέα πράγματα.

Η συγκεκριμένη παιδική σειρά βιβλίων είναι επιμελημένη με παιδαγωγικό προσανατολισμό οπότε θεωρούνται ιδανικά και για δασκάλους και σχολεία ως ένα βοηθητικό εργαλείο για τις ώρες Ευέλικτης Ζώνης-Φιλαγνωσίας.

Στις κατηγορίες της σειράς περιλαμβάνονται βιβλία:

Μπανάνα: Για προσχολικής ηλικίας 2-4 ετών,συλλαβίζω και ακούω ιστορίες μέχρι 600 λέξεις

Φραουλίτσα: Για ηλικίες 5-6 ετών νηπιαγωγείου και Α’δημοτικού,Κατανοώ και Διαβάζω μικρές ιστορίες μέχρι 1500 λέξεις

Βατόμουρο: Για ηλικίες 7-8 ετών Β’ και Γ’δημοτικού,διαβάζω μικρά κείμενα από 2000 λέξεις

Λωτός: Για ηλικίες 9-11 ετών Δ’ και Ε’δημοτικού, εύκολα μυθιστορήματα για να διαβάζω από 3000 λέξεις

Ξινόμηλο: Για ηλικίες 11+ ετών Ε’ και ΣΤ’δημοτικού,διαβάζω μυθιστορήματα από 10000 λέξεις


Είναι βιβλία που σας προτείνω για αυτή την σχολική περίοδο που βιώνουμε μικροί και μεγάλοι δίπλα στα παιδιά μας.Με τον δικό τους τρόπο βοηθάνε στην φάση της προσαρμογής που βιώνουν τα παιδιά μας αυτόν τον καιρό.Ειδικά αυτά των μικρών ηλικιών,που είτε πηγαίνουν πρώτη φορά σχολείο είτε αλλάζουν σχολική στέγη/βαθμίδα.Είναι σημαντικό να τους δείξουμε την θετική όψη αυτής της φάσης της ζωής τους….

Βρες τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ:site,facebook,instagram

Exit mobile version